Ruđerovci razjasnili transport u tekućinama kroz nanopore u čvrstom stanju

Međunarodni tim koji vodi Ana-Sunčana Smith s IRB-a dao je razumijevanje osnovnih principa koji će pomoći u razvoju senzora za sekvenciranje nukleinskih kiselina...

  • Lifestyle
  • Objavljeno 01.06.2021
  • Piše: Ivona Amidžić

Istraživači Grupe za računalne bioznanosti Instituta Ruđer Bošković (IRB) razjasnili su fenomen transporta u tekućinama kroz nanopore u čvrstom stanju te istraživanje o tome objavili u časopisu ‘Small’.

Međunarodni tim koji vodi Ana-Sunčana Smith s IRB-a dao je razumijevanje osnovnih principa koji će pomoći u razvoju senzora za sekvenciranje nukleinskih kiselina i daljnje smjernice za istraživanje i napredak nanotehnologijje, priopćili su s IRB-a u četvrtak.

Tim, koji pored Ane-Sunčane Smith čine još Nataša Vučemilović-Alagić i Mario Špadina, u suradnji s kolegama Sanjinom Marionom i Aleksandrom Rađenović s École polytechnique fédérale de Lausanne, bavi se molekularnim opisom kemijskih i fizikalnih interakcija ionskih tekućina na različitim čvrstim površinama gdje je cilj razlučivanje utjecaja određenih iona i specifičnih površina.

Polazeći od principa vodenih otopina, kombiniramo ionske tekućine i nanopore različitih geometrija i materijala kako bi riješili neke od relevantnih problema u razumijevanju temeljnih principa transporta u prostorno ograničenim ionskim tekućinama, kazala je Ana-Sunčana Smith.

Primjena tih znanja u skladu je sa smjernicama plana održivog razvoja UN-a i zelenog plana EU. Primjerice, u sektorima pohrane energije, ionske tekućine u nanoporama su takozvani super-kondenzatori i predstavljaju alternativu baterijama.

Također, koriste se i u sektoru katalize i konverzije ugljičnog monoksida i ugljičnog dioksida u daljnjim koracima postupka. Kombinacija tih dvaju kompleksnih sustava, nanopora u čvrstom stanju i ionskih tekućina, izazovna je za razumijevanje, te je tek mali broj istraživačkih grupa proveo ograničene pokušaje njihova spajanja, kaže se u priopćenju.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: institut ruđer bošković, Istraživanje, nanopor, tekućine, transport, znanstvenici,

Više iz kategorije