Razilaženje građana i političara na Konferenciji o budućnosti Europe

Na Konferenciji o budućnosti Europe građani prvi put u povijesti imaju priliku sudjelovati u radu Europskog parlamenta...

  • Politika
  • Objavljeno 30.03.2022
  • Piše: Ivona Amidžić

Građani smatraju da nisu dovoljno uključeni u odlučivanje u Europskoj uniji, a političari njihove prijedloge smatraju nekonkretnim, rekli su u subotu sudionici Konferencije o budućnosti Europe u Strasbourgu.

“Želimo pravila i neku vrstu pravnog djelovanja u slučaju da konferencija ne prihvati prijedloge građana, odnosno želimo pravnu zaštitu na razini Europske unije”, rekao je predstavnik građana Jorge Louis Pazos Lopez.

Na Konferenciji o budućnosti Europe građani prvi put u povijesti imaju priliku sudjelovati u radu Europskog parlamenta.

“Političari bi trebali biti bliskiji građanima, više ih razumjeti te bi građani morali znati na koji ih način političari zastupaju”, rekao je glasnogovornik druge radne skupine građana Matouš Belohlavek.

Prijedlozi građana nisu dovoljno konkretni te je zbog toga teško osigurati njihovu efikasnost, smatra, pak, europski zastupnik zelenih, Daniel Freund.

“Prijedlozi su preapstraktni”, ustvrdio je Freund.

“Građani su ovdje iznijeli ambiciozan popis prijedloga, no ja smatram da moraju biti još konkretniji”, prisnažio je zastupnik grčkog parlamenta Dimitros Kairidis.

Predstavnik EPP-a Olgierd Geblewicz, prvi čovjek poljskog Zapadnopomeranijskog vojvodstva, poručio je građanima da više pažnje obrate na regionalne i lokalne političare jer oni “omogućavaju funkcioniranje Europe”.

“Europska demokracija ne počinje i ne završava u Strasbourgu. Mi, regionalni i lokalni političari, smo de facto europski političari koji omogućavaju da Europa funkcionira na terenu”, kazao je Geblewicz.

“Naša skupina za europsku demokraciju bavila se informiranjem građana. Kad raspravljamo zajedno, građani i političari, zapravo raspravljamo upravo o političarima, te se nadam da će zbog ove rasprave doći do zajedničkog razumijevanja o svim komponentama”, rekao je Belohlavek.

Dodao je da građani koji sudjeluju u panelu nisu zadovoljni, jer su neke od njihovih ideja sasvim izgubljene.

“Ne odbacujemo niti jedan prijedlog. Naša demokracija i vrijednosti moraju se stalno njegovati”, odgovorila je potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica.

Nužno je promijeniti europsku percepciju da mladi nemaju dovoljno iskustva.

“Treba uključiti sve dobne skupine u politiku kako bi je mogli razumjeti. Ako se žele aktivno baviti politikom, moraju znati tko donosi odluke i za koga treba glasati”, rekao je Belohlavek.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: EU, europska komisija, europska unija, građani, konferencija,

Više iz kategorije