Rad u svemiru ne skraćuje život

Znanstvenici su uspoređivali gotovo 60 godina podataka o američkim astronautima i skupinom muškaraca koji su u jednako odlične tjelesne spreme i imaju elitnu zdravstvenu skrb - profesionalnim sportašima. 

  • Lifestyle
  • Objavljeno 28.12.2018
  • Piše: Marko Leskovar

Iako svemirska putovanja astronaute izlažu oblicima radijacije kakva su na Zemlji nepoznata i povezuje ih sa srčanim bolestima i razvojem tumora, američka studija kazuje da to ne skraćuje njihov život.

Znanstvenici su uspoređivali gotovo 60 godina podataka o američkim astronautima i skupinom muškaraca koji su u jednako odlične tjelesne spreme i imaju elitnu zdravstvenu skrb – profesionalnim sportašima.

Zaključak je da nijedna skupina nema bitno drugačiji prosječni životni vijek.  Međutim, obje žive duže od nas ostalih.

Astronauti su općenito obrazovaniji i tjelesno spremniji od tipičnog Amerikanca i zato ih se nije moglo uspoređivati s bilo kime.

“Trebali smo pronaći skupinu koja je u nekoliko važnih faktora usporediva s astronautima, ali nikada nije bila u svemiru”, kazao je jedan od autora studije Robert Reynolds.

Stoga se mortalitet astronauta uspoređivao s profesionalnim košarkašima iz NBA i bejzbolašima iz MLB lige od sredine 1960-ih do 2018.

I astronauti i sportaši imali su niži rizik prerane smrti nego opća populacija. A među njima, pritom, nije bilo neke značajnije razlike.

Rezultati sugeriraju da izlaganje radijaciji u svemiru ne povećava rizik prerane smrti zbog srčanih oboljenja ili nekih vrsta raka. Štoviše, astronauti su čak imali nešto manju smrtnost od srčanih bolesti u odnosu na košarkaše i bejzbolaše, a smrtnost od raka bila je podjednaka.

Tagovi: astronauti, svemir, vijek života,

Više iz kategorije