Prvi obljetnički koncert Zagrebačkih solista na Dolcu

Veliki obljetnički koncert održat će 23. ožujka u Hrvatskom glazbenom zavodu.

  • Događanja
  • Objavljeno 11.01.2019
  • Piše: Marko Leskovar

Cjelogodišnje obilježavanje 65 godina od prvog koncerta, Zagrebački solisti započinju u subotu koncertom zatvorenom dijelu zagrebačke tržnice Dolac, prvom u nizu besplatnih malih nastupa za građane.

Najavili su da će na jednom od, osobito subotom najprometnijih mjesta u Zagrebu, izvesti Mozarta (Divertimento u D duru -allegro), Sorkočevića (Simfonija u D duru -andante) i Gardela (Tango iz filma “Miris žene”).

Tijekom ove godine Zagrebački solisti će imati više takvih mini-koncerata kojima će iznenađivati građane na neobičnim lokacijama, poput zagrebačkih kavana, u dvorani Cibone usred košarkaške utakmice, u trgovačkim centrima i kvartovskim kafićima, a posebna lokacija će biti i za koncert iz redovnog programa “Karneval životinja“.

Svaku će aktivnost i lokaciju najavljivati kako bi građani mogli besplatno poslušati najbolje od klasične glazbe svih žanrova.

Ansambl Zagrebačkih solista osnovan je 1953. godine u okviru Radio Zagreba, a prvi koncert održali su 1954. pod umjetničkim vodstvom glasovitoga violončelista Antonija Janigra. Snimili su više od sedamdeset nosača zvuka, za kompanije poput kuća Vanguard, EMI, ASV, Eurodisc, Melodia, Hispa-vox, Pickwick i Croatia Records. Od zadnjih izdanja ističe se nosač zvuka s djelima Ernesta Cordera, koji je i nominiran za nagradu Latin Grammy.

Ansambl je sudjelovao u nizu humanitarnih akcija, dobitnik je brojnih nagrada, među kojima se ističe ona u Mar del Plati (za album Koncerti 18. stoljeća), Medalja Pablo Casals, Medalja Elisabeth Sprague Coolidge (za izvođenje suvremene glazbe). Ljubimci su španjolskog kraljevskog dvora, a napominju i da se za njih u Beču kaže: “Ako želite slušati Mozarta, idite u Zagreb”. Taj je kultni ansambl 80-ih imao najprodavaniji album klasične glazbe u svijetu.

Veliki obljetnički koncert održat će 23. ožujka u Hrvatskom glazbenom zavodu.

Foto: Hrvatski Glazbeni Zavod

Tagovi: Dolac, koncert, solisti, zagreb,

Više iz kategorije