Prva samostalna izložba animatorice Petre Zlonoge u Galeriji SC

Rad Petre Zlonoge karakterizira se kao odmicanje od klasičnog procesa stvaranja animiranog filma ...

  • Kultura
  • Objavljeno 24.10.2018
  • Piše: Alan Srčnik

Animatorica, grafička dizajnerica i ilustratorica Petra Zlonoga otvara u srijedu u Galeriji SC svoju prvu samostalnu izložbu, “Jedan od mnogih”, na kojoj će predstaviti kreativan proces nastanka istoimenog animiranog filma, čija će premijera u susjednom MM centru prethoditi samoj izložbi – piše Nacionalniportal.hr, prenoseći Hina-u.

Izložba je svojevrsno ‘proširenje’ filma pa, predočavajući svijet jednog lika, to dvoje u kombinaciji u galerijskom prostoru, uvode posjetitelje u njegovu osobnu ali istovremeno i vrlo univerzalnu ljudsku potragu za smislom.

“Prepuštajući se kreativnim impulsima, autorica izvodi različite idejne i tehničke kombinacije. Prevodi riječi u crteže, crteže u zvukove, zvukove u riječi i obrnuto, višestruko mijenjajući formu onoga na čemu radi”, istaknula je autorica predgovora Iva Gašparović.

Rad Petre Zlonoge karakterizira se kao odmicanje od klasičnog procesa stvaranja animiranog filma. “Umjetnica svoj proces ne bazira na unaprijed definiranoj narativnoj i vizualnoj kompoziciji, već idejni impuls prepušta slobodnom kretanju u svim produkcijskim fazama”, napomenula je Gašparović.

Po njezinim riječima, taj slobodan proces kreativnog promišljanja u potpunosti može izmijeniti i preokrenuti početni idejni koncept te stvoriti umjetničko djelo u kojemu se iščitava autoričina intimna igra.

“Transformacijom segmentnih jedinica, koji sami sebe spontano organiziraju i pokreću, Petra stvara prepoznatljive cikluse koji se odvijaju na filmu i u galeriji”, dodala je.

Petra Zlonoga (1982.) diplomirala je Grafički dizajn na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu (2007.) te Animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti (2011.) u Zagrebu. Od 2009. radi samostalno kao grafička dizajnerica, ilustratorica i animatorica.

Kao animatorica se afirmirala u Hrvatskoj i inozemstvu, s nizom nagrada i priznanja na značajnim festivalima. Autorica je filmova “Dota” (2016), “Glad” (2014), “Daniil Ivanoviču, slobodan si” (2011), “Lisica” (2010), “Gregor” (2010), “Daniil Ivanoviču, oženi me” (2007).

Izložbu u Galeriji SC, koja će biti otvorena do kraja listopada, organizira i predstavlja udruga AM centar audiovizualne kulture i multimedije u suradnji s programom Kulture SC-a. Nakon projekcije filma uslijedit će kratki razgovor s autoricom i njezinim suradnicima na filmu.

Foto: ilustracija

Tagovi: izložba, petra zlonoga,

Više iz kategorije