Promocija knjige (Ne)poznati Hrvati

Ova je knjiga jedna velika zbirka biografija jer obrađuje stotinu pedeset osoba iz svih razdoblja hrvatske povijesti

  • Kultura
  • Objavljeno 08.12.2018
  • Piše: Lucija Tokić

Pozivamo vas na promociju knjige (Ne)poznati Hrvati autora Tomislava Matića u utorak, 11.12. u 18 sati u Knjižari Znanje (Gajeva ulica 6) u Zagrebu.

Ova je knjiga jedna velika zbirka biografija jer obrađuje stotinu pedeset osoba iz svih razdoblja hrvatske povijesti za koje je šira javnost na neki način čula, najčešće zato što je po njima nazvana neka ulica, ustanova ili nagrada, ali su joj unatoč tomu ostale relativno nepoznate.

Riječ je o ljudima koji su se istaknuli svojim vještinama, znanjem, postignućima ili jednostavno time što su se našli na pravome mjestu u pravo vrijeme. Riječ je o osobama različitih vjeroispovijesti, političkih uvjerenja, pa i narodnosti. Brojne najvažnije osobe hrvatske povijesti uopće nisu etnički Hrvati – među njima ima Nijemaca, Slovenaca, iznenađujuće mnogo Čeha, Srba … Svima im je zajedničko to što su na neki način pridonijeli razvoju Hrvatske. Neke su od takvih osoba rođene u Hrvatskoj, ali su svoje uspjehe ostvarile izvan nje.

Povijest je zadivljujuća zato što je zapravo priča o nama. U svakodnevnu životu upotrebljavamo predmete koje je možda izumila ili izradila osoba iz našega rodnog grada, možda čak iz naše četvrti ili ulice. Možda čak i živimo u zgradi ili četvrti koju je ona sagradila! Ni sami nismo svjesni koliko su na nas utjecali ljudi za koje nikada nismo čuli. Pravo je vrijeme da upoznamo neke od njih!

Tagovi: (ne)poznati hrvati, knjižara znanje, promocija knjige, tomislav matić,

Više iz kategorije