Prijateljstvo Zagreba i Daruvara

Prihvaćena Povelja o suradnji i prijateljstvu Zagreba i Daruvara

  • Politika
  • Objavljeno 31.10.2018
  • Piše: Lucija Tokić

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine jučer su na sjednici većinom glasova prihvatili prijedlog zaključka gradonačelnika Milana Bandića o sklapanju Povelje o suradnji i prijateljstvu između Zagreba i Daruvara.

Oporbeni gradski zastupnici poručili su da to neće podržati jer smatraju da se u tome krije legalizacija odnosa kojim gradonačelnik Bandić kupuje zastupnike u Hrvatskom saboru.

NAMJERA POVELJE

U obrazloženju tog zaključka ističe se kako se Povelja o suradnji i prijateljstvu između Zagreba i Daruvara sklapa zbog uspostavljanja međusobne suradnje i razvoja prijateljskih odnosa. Poveljom se izražava namjera uspostavljanja i razvijanja suradnje u području gospodarstva, kulture, obrazovanja i drugim područjima od obostranog interesa.

OPORBA O POVELJI

Oporbeni gradski zastupnici rekli suda bi se takve povelje trebale sklopiti i s brojnim drugim gradovima i općinama te kako bi se trebali znati kriteriji. Ustvrdili su da je u ovom slučaju kriterij zastupnici u Hrvatskom saboru.

Predsjednica Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a Anka Mrak-Taritaš rekla je kako je dužnost Grada Zagreba da pokaže empatiju i napor da bude pokretač razvoja pojedinih dijelova Hrvatske, da ulaže u njih i da se tu pokaže taj status glavnoga grada.

“No, bilo bi jako zgodno znati koji su to kriteriji – je li kriterij starost, značaj, kulturna baština, prometna povezanost ili je kriterij zastupnici u Hrvatskom saboru”, rekla je Mrak-Taritaš te poručila da je ova Povelja jedna farsa.

“Dakle, ovo je jedna farsa. Dovodi se nas u situaciju da zapravo samo legaliziramo odnose koje gradonačelnik grada Zagreba radi s pojedinim saborskim zastupnicima da poveća svoj Klub. O tome koliko je Klub velik ili mali treba se baviti gospodin Plenković, pa on treba znati što mu koalicijski partner radi”, rekla je Mrak-Taritaš.

Kazala je kako je bolje da nije nikakvo obrazloženje Povelje o suradnji i prijateljstvu između Zagreba i Daruvara, “kad svi zapravo znaju o čemu je riječ”.

“Stoga mi legalizaciju tih odnosa kojim gradonačelnik kupuje zastupnike u Hrvatskom saboru ne možemo i nećemo podržati sada, a niti u budućnosti”, poručila je Mrak-Taritaš.

STOJAK PREDLAŽE DA SE SPORAZUM SKLOPI I S DRUGIM GRADOVIMA

Gradski zastupnik HNS-a Tomislav Stojak istaknuo je da bi brojni gradovi i općine zaslužili imati takav jedan sporazum s Gradom Zagrebom. Predložio je da se povuče taj prijedlog i vidi je li postoje još neki drugi gradovi i općine da se s njima sklopi takav sporazum. Rekao je da bi se time izbjegle bilo kakve konotacije te pokazala velika briga za dobrobit čitave Hrvatske, svih gradova i općina i svih građana.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić u 22 sata je prekinuo sjednicu Gradske skupštine jer nije bilo kvoruma te je njezin nastavak sazvao za ponedjeljak, 5. studenoga, u 14 sati. Pred zastupnicima će još biti 23 točke od njih 44 koliko ih je na dnevnom redu.

(Hina)

Foto: Pexels

Tagovi: daruvar, gradska skupština, oporba, povelja,

Više iz kategorije