Predstavljena knjiga izabranih djela Josipa Pupačića “Pjesme, ogledi i zapisi”

Predstavljena knjiga izabranih djela Josipa Pupačića "Pjesme, ogledi i zapisi" u Matici hrvatskoj u Zagrebu

  • Kultura
  • Objavljeno 16.10.2018
  • Piše: Alan Srčnik

Jučer u Matici hrvatskoj u Zagrebu predstavljena je knjiga izabranih djela Josipa Pupačića “Pjesme, ogledi i zapisi”, koju je u nizu “Stoljeća hrvatske književnosti” priredio Nedjeljko Mihanović – piše Nacionalniportal.hr, prenoseći Hina-u.

Knjigu su predstavili akademici Josip Bratulić i Tonko Maroević, urednik knjige Josip Lisac, književni kritičar Tin Lemac i priređivač Nedjeljko Mihanović.

Priređivač Nedjeljko Mihanović smatra kako Pupačića u pjesničkoj dikciji resi jednostavnost poetskih percepcija, što je odlika koja je na cijeni od iskona umjetničkog stva­ranja, od prapočetaka poezije.

U knjigu izabranih djela Josipa Pupačića uvrštene su zbirke pjesama koje je za života objavio te knjiga pjesama “Moj križ svejedno gori”, objavljena 1971. posmrtno. Tu je knjigu autor osobno za života priredio, a njezino objavljiva­nje predusrela je tragična smrt. U ovo izdanje ušle su i pjesme koje je Pupačić objavljivao u periodici, ali ih nije uvrstio ni u jednu svoju zbirku, a načinjen je i izbor iz pjesama objavlje­nih nakon njegove smrti u “Sabranim pjesmama” 1978, koje je prema ostavštini priredio Miroslav Vaupotić.

Knjiga “Pjesme, ogledi i zapisi” sadrži i uvodnu studiju priređivača s ljetopisom, bibliografijom autorovih djela i izabranom bibliografijom radova o autoru, tekstološka napomena, redaktura i izrada Rječnika te Tumača imena i izraza.

 

Tagovi: Josip Pupačić, knjiga, Matica hrvatska, zagreb,

Više iz kategorije