Predstavljen Plan izgradnje zamjenskih kuća i zgrada na Banovini

Dva modela obiteljskih kuća koje država financira 100 posto - urbani i tradicionalni

  • Lifestyle
  • Objavljeno 08.12.2021
  • Piše: Ivona Amidžić

Postupak javne nabave danas je pokrenut za obnovu 30 zamjenskih obiteljskih kuća, a do kraja godine u fazama će biti pokrenuti postupci za još 135 kuća i 10 višestambenih zgrada, rečeno je u srijedu na predstavljanju Plana izgradnje kuća i zgrada na potresima stradalom području.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kao načelnik Stožera za ublažavanje posljedica potresa na predstavljanju Plana izgradnje zamjenskih obiteljskih kuća i višestambenih zgrada izvijestio je o do sada učinjenom u zbrinjavanju stanovništva na područjima,  na kojem je proglašena katastrofa uslijed potresa,.

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat podsjetio je na zakonodavni okvir kojim je omogućeno obnova kuća i zgrada.

Dva modela obiteljskih kuća koje država financira 100 posto – urbani i tradicionalni

Plan izgradnje predstavio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek, a predstavio je i izgled tipskih kuća, odnosno zgrada koje će se graditi.

Zadatak nam je bio izgraditi kuće u skladu s svim europskim propisima o gradnji, funkcionalne, sigurne sa stanovišta potresa, uz poštivanje tradicionalne arhitekture i funkcionalnosti prostora, energetski učinkovite, rekao je Hanžek.

Kod izgradnje obiteljskih kuća, koje država financira u 100 postotnom iznosu, stradali u potresu mogu birati između dva modela kuća – “urbani” i “tradicionalni” te šest načina njihove gradnje, odnosno šest tehnoloških rješenja.

Moći će tako birati između klasične zidane gradnje, suhe drvene gradnje, montažno-metalne konstrukcije, suhe zidane gradnje, modularne betonske gradnje te drvene montažne gradnje. Razlika je, objasnio je Hanžek, vidljiva samo u konstrukciji, dok se izvana, kad je kuća sagrađena, zapravo ona neće moći vidjeti.

Različitim načinima gradnje kuća željela se dati prilika različitim domaćim izvođačima radova, rekao je Hanžek, a isto je istaknuo i potpredsjednik Vlade Horvat.

“Obnova kreće. Kreće izgradnja zamjenskih obiteljskih kuća. Izvedena je potrebna priprema da bismo u nekoliko sljedećih godina dali priliku i mogućnost prvenstveno hrvatskim poduzećima da na prostoru Banovine izgrade gotovo četiri tisuće zamjenskih objekata”, rekao je Horvat.

Površina kuća, ovisno o broju članova obitelji, kreće se od 55 metara četvornih (jedan ili dva člana) do 85 metara četvornih (obitelj s pet ili više članova), a prioritet je zbrinjavanje ljudi koji se trenutno nalaze u kontejnerima.

Danas je pokrenut postupak javne nabave za gradnju 30 kuća po modelu “urbana” i to suhom drvenom gradnjom, a za tjedan dana bit će pokrenut postupak za 30 kuća po modelu “tradicionalna”, klasičnom zidanom gradnjom – i to 10 kuća od 55 metara četvornih, 10 od 70 metara četvornih i 10 od 85 metara četvornih.

Slijedi 22. prosinca postupak za 30 kuća po modelu “urbana” klasičnom zidanom gradnjom te 29. prosinca za 75 kuća po modelu “tradicionalna” (drvene montažne).

Hanžek procjenjuje da će postupak javne nabave po projektu trajati ukupno oko pet tjedana, nakon čega slijedi potpis ugovora s odabranim budućim izvoditeljem nakon čega slijedi gradnja.

Postupak javne nabave za izgradnju višestambenih zgrada 28. prosinca

Postupak javne nabave za izgradnju višestambenih zgrada bit će pokrenut 28. prosinca, a radi se o četiri kuće u Petrinji s ukupno 72 stana, četiri kuće u Glini s 52 stana te dvije kuće u Topuskom s ukupno 26 stanova.

Kod višestambenih zamjenskih zgrada, koje će se graditi i sredstvima EU, očekivani početak gradnje je kraj ožujka iduće godine, a dovršetak unutar jedne godine.

Potpredsjednik Vlade Medved istaknuo je da je do sada na potresima pogođenom području obnovljeno tisuću obiteljskih kuća.

Poručio je da nitko na potresom stradalom području neće biti prepušten sam sebi te će se pronaći načini kako da se svakome pruži odgovarajući oblik potpore.

(Hina)

foto: unspalsh

Tagovi: banovina, javna nabava, obiteljske kuće, potres, zamjena,

Više iz kategorije