Poznati pčelari koji će isporučivati med školama

Iz Zagrebačke županije 34 pčelara će isporučiti med

  • Lifestyle
  • Objavljeno 02.11.2018
  • Piše: Lucija Tokić

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je popis 207 pčelara kojima je odobreno isporučiti med učenicima prvih razreda osnovnih škola u sklopu Školskoga mednog dana, te je pozvala osnivače škola da se do 8. studenoga prijave za sudjelovanje u Programu školskoga mednog dana.

Taj će se Program provoditi u cijeloj Hrvatskoj u prvim razredima osnovnih škola na dan Sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara 7. prosinca 2018.

CILJEVI PROGRAMA

Programom se želi potaknuti djecu da više koriste med u prehrani, upoznaju njegove nutritivne vrijednosti, da od rane dobi shvate važnost konzumacije zdravih lokalnih proizvoda i važnost pčelarstva, da se promovira med lokalnih proizvođača, dakle med s hrvatskih pčelinjaka.

Upravo takav med učenicima će isporučiti 207 pčelara, najviše ih je iz Zagrebačke (34) i Vukovarsko srijemske županije (29), najmanje iz Dubrovačko-neretvanske i Istarske (po jedan) te Ličko-senjske županije (dva), odnosno Brodsko-posavske županije (tri).

Vlada je koncem listopada donijela Program školskog mednog dana i promocije hrvatskih pčelinjaka za čiju je provedbu ukupno osigurano dva milijuna kuna, to 1, 2 milijuna za Školski medni dan i 800 tisuća kuna za mjeru Promocija meda hrvatskih pčelinjaka. Taj je iznos namijenjen  Hrvatskom pčelarskom savezu, koji će potporu iskoristiti za izradu nacionalne staklenke za med volumena 210 i 580 mililitara. Uporaba jedinstvene staklenke za med i pčelinje proizvode hrvatskih pčelara dovodi do prepoznatljivosti njihovih proizvoda na zajedničkom europskom tržištu.

Hina

foto: Pexels

Tagovi: med, pčelari, škola,

Više iz kategorije