Poništen natječaj za gradnju spomenika Domovini jer se ne može izgraditi za 21 milijun kuna

Spomenik domovini trebao bi prema najavama biti izgrađen najkasnije na proljeće 2020., te preuzeti komemorativnu funkciju Oltara domovine na Medvedgradu ...

  • Kultura
  • Objavljeno 10.01.2019
  • Piše: Alan Srčnik

Grad Zagreb poništio je natječaj za gradnju Spomenika domovini, koji bi trebao biti smješten između zagrebačke Gradske uprave i Koncertne dvorane “Vatroslav Lisinski”, jer se ne može napraviti za 21 milijun kuna, potvrdio je u srijedu navečer Hini autor Spomenika domovini, arhitekt Nenad Fabijanić – piše Nacionalniportal.hr, prenoseći Hina-u.

Spomenik domovini ne može se napraviti za 21 milijun kuna pa je postupak javne nabave poništen s obzirom na analizu troškovnika radova sudskog vještaka, objavio je u srijedu navečer Večernji list. Na natječaj je stigla samo jedna ponuda još početkom studenog koju je dala zajednica ponuditelja Tigra i Vodotehnika, koje su navele cijenu od 27,4 milijuna kuna (bez PDV-a), što je za gotovo šest milijuna kuna više od procjene Grada. Nakon višemjesečne analize Grad je odlučio poništiti natječaj i planira raspisati novi u veljači, navodi Večernji list.

Spomenik domovini trebao bi prema najavama biti izgrađen najkasnije na proljeće 2020., te preuzeti komemorativnu funkciju Oltara domovine na Medvedgradu.

Fabijanić kaže da je njegov komentar vrlo jednostavan. “Mislim da je legitimno poništen natječaj i da će drugi koji se priprema u najkraće vrijeme biti zapravo ponavljanje prvog s korigiranom cijenom,” rekao je Hini Fabijanić, navodeći da su se u dvije godine cijene povećale.

Rekao je kako je njegov projekt davno završen, predan i čeka gradnju i vjeruje da se spomenik može završiti početkom sljedeće godine, a u najboljem slučaju već najesen.

Fabijanić je napomenuo kako je zanimljivo da se javio samo jedan izvođač. “Više nema ozbiljnih, velikih firmi koje mogu zadovoljiti visoke kriterije koje ovaj spomenik, bar u smislu tehnološke realizacije, traži,” rekao je Fabijanić.

Foto: Pixabay (ilustracija)

Tagovi: domovina, natječaj, spomeni,

Više iz kategorije