Policija raskrinkala malverzacije: Isplaćivali plaće kao ‘glavom bez obzira’, dijelili novac …

Isplaćivali plaće i onima koji nisu radili, isplaćivali predujmove i pozajmice, dodatke, a sve na temelju nevjerodostojne isprave ...

  • Crna kronika
  • Objavljeno 20.03.2019
  • Piše: Antonela Verković

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad pet osoba ( 56, 62, 65, 56 i 44 ), sadašnjih i bivših zaposlenika u zdravstvenoj ustanovi kojoj je osnivač jedinica lokalne i regionalne samouprave, zbog osnova sumnje da su počinili više kaznenih djela u stjecaju i to  „Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju“, „Zlouporaba položaja i ovlasti“, „Krivotvorenje službene ili poslovne isprave“ te „Oduzimanje ili uništenje službenog pečata ili službenog spisa“ – izvijestili su iz PU zagrebačke.

Naime, sumnja se da su zaposlenicima koji nisu dolazili na posao za siječanj 2015. godine obračunavali plaću kao da su dolazili te su krivotvorili Upitnike i Izjave o fiskalnoj odgovornosti za 2014. godinu na način da su neistinito popunili Upitnik tvrdeći da su se isplate temeljile na vjerodostojnoj dokumentaciji i zaposlenicima ureda zaduženog za kontrolu ih učinili nedostupnima.

TO NIJE SVE …

Također se sumnja da su u razdoblju od 2012. godine do 2015. godine provodili isplate sa žiro računa ustanove po nevjerodostojnim računima, a što je suprotno članku 10 Pravilnika o proračunskom računovodstvu i računskom planu, a za razdoblje od siječnja 2015. godine do svibnja 2015. godine u službene knjigovodstvene isprave nisu unijeli iznose obustava te su nenamjenski trošili proračunska sredstva ustanove.

Osumnjičeni su isplaćivali predujmove i pozajmice, suprotno članku 53 Zakona o proračunu te su isplaćivali dodatke na plaću i zapošljavane osobe na radnim mjestima koji ne ispunjavaju potrebne uvjete za propisana-sistematizirana radna mjesta.

Proračun Ustanove je počinjenjem ovih kaznenih djela oštećen za 320.000 kuna.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu podnijeto je posebno izvješće – zaključeno je u priopćenju policije.

FOTO: Pixabay ilustracija

Tagovi: Istraživanje, krivotvorenje, malverzacije, novac, plaća, policija,

Više iz kategorije