Početak konstrukcijske obnove Crkve Majke Božje u Remetama, stradale u potresu

Prvi pisani trag o postojanju redovničke zajednice i crkve posvećene Majci Božjoj u Remetama potječe iz 1288. godine

  • Lifestyle
  • Objavljeno 18.01.2022
  • Piše: Ivona Amidžić

U zagrebačkom svetištu Majke Božje Remetske u ponedjeljak ujutro održana je posljednja euharistija, nakon toga crkva je zatvorena jer počinje konstrukcijska obnova toga vjerskog objekta koje je zaštićeno kulturno dobro Hrvatske, a teško je oštećeno u potresu krajem 2020.

Crkva i svetište oštećene su u potresu 28. prosinca 2020., a u najkritičnijem stanju bio je slavoluk. Vrijednost obnove je oko 40 milijuna kuna.

“Sredstva su osigurana za konstruktivnu obnovu, a nakon toga vjerujem da ćemo nastaviti s cjelokupnom obnovom. A do tada vjernici, hodočasnici i svi ljudi dobre volje okupljat ćemo se na otvorenom oltarnom prostoru, u ovom šatoru, kako smo ga nazvali – šator sastanka”, rekao je za Hrvatsku televiziju (HTV) Antonio Mario Čirko, župnik i upravitelj svetišta Majke Božje Remetske.

Također prije zatvaranja crkve održano je i cijelonoćno klanjanje.

Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u naselju Remete u sjevernom dijelu Zagreba, također je i marijansko svetište. Crkva Marijina Uznesenja zajedno sa samostanom, zaštićeno je kulturno dobro Republike Hrvatske.

Remete su glavno marijansko svetište grada Zagreba i nakon Marije Bistrice drugo po važnosti u središnjoj Hrvatskoj. Gospa Remetska nosi naslov – Najvjernija Majka Odvjetnica Hrvatske Presveta Djevica Remetska (Fidelissima Mater Advocata Croatiae Sanctissima Virgo Remetensis) i u njoj su se tijekom povijesti molili i utjecali brojni hrvatski vladari i velikani. U crkvi postoje freske pavlinskog slikara Ivana Rangera koje su nažalost većim dijelom nastradale u snažnom potresu koji je zadesio Zagreb 1880. Prije potresa je crkva bila tako oslikana da je nazvana “hrvatska Sikstinska kapela”.

Prvi pisani trag o postojanju redovničke zajednice i crkve posvećene Majci Božjoj u Remetama potječe iz 1288. godine.

(Hina)

foto: screensoht

Tagovi: crkva, crkva majke božje, konstrukcija, obnova, remete,

Više iz kategorije