PLENKOVIĆEVA VLADA RAZBACUJE SE NOVCEM POREZNIH OBVEZNIKA, PRORAČUNSKI RASHODI RASTU PUNO BRŽE NEGO GOSPODARSTVO

Tko će uprihoditi toliki iznos i nadoknaditi ogromnu razliku između prihoda i rashoda? Turizam?

  • Politika
  • Objavljeno 10.11.2018
  • Piše: Alan Srčnik

Iako gotovo svi makroekonomisti govore da je u uvjetima ovako visokog javnog duga nužno staviti rashodovnu stranu proračuna pod kontrolu, Vlada Andreja Plenkovića očito se vodi nekim drugim motivima. Upozoravamo da je nedopustivo da rashodi rastu za 5,2 % bez ikakve strategije, dok je projekcija rasta BDP-a samo 2,8 %. Također, imamo apsurdnu situaciju da nam broj stanovnika drastično opada, a proračun i dalje nekontrolirano buja.

Tko će uprihoditi toliki iznos i nadoknaditi ogromnu razliku između prihoda i rashoda? Turizam? Ove godine u najboljem slučaju imamo stagnaciju i pad noćenja u samoj špici sezone od 3 % u odnosu na prošlu godinu. A morali bi biti jako sretni ako će sezona 2019. godine biti na razini ove. Jer u uvjetima gdje se Grčka, Turska i Sjeverna Afrika ponovno vraćaju na turističku kartu, već bi to bio uspjeh. Hoće li nas izvući poduzetništvo? Uz ovakav strukturni deficit radne snage gdje također ne nudite nikakva rješenja, vrlo teško. Novi poduzetnici koji još nisu otvorili tvrtku već moraju uplatiti 22.824 kuna godišnjeg doprinosa.

Most nezavisnih lista još je kao dio Vlade Tihomira Oreškovića pokrenuo trend racionalnog upravljanja proračunom, međutim, sada kada HDZ i Andrej Plenković vladaju s drugim partnerima, stvari su opet otišle u smjeru rasipništva.

“Gospodine Plenkoviću, pumpate proračun bez ikakvog strateškog cilja što će nam se kao bumerang vratiti u glavu. Upozoravali smo vas na sve potencijalne probleme kada je u pitanju brodogradnja i tvrtke u državnom vlasništvu. Govorili ste nam da smo populisti. Croatia Airlines kao što znamo sada je zrela za stečaj. Hoće li osobna potrošnja i PDV napuniti proračun? Neće. Vašom lažnom poreznom reformom najvećem ste dijelu stanovništva podigli plaću za smiješnih četrdesetak kuna. Dok nam je udio PDV-a u BDP-u već sada uvjerljivo najviši u EU s 14 %. Rast BDP-a kaska za svim usporedivim zemljama i gura nas na samo začelje Europske Unije. Industrijska proizvodnja u rujnu je pala za 1,5% u odnosu na kolovoz i bilježi pad u 9 od 10 mjeseci ove godine. Samo je u lipnju imala zanemarivi rast od 0.2%. Rast plaća u 2019. godini je samo 1.1 milijarde kuna u trenutku dok 180 ljudi dnevno napušta Hrvatsku. Ovo je eklatantni primjer neodgovornosti prema novcu poreznih obveznika. Ali od vas drugo i nije za očekivati. Vi ne vladate u korist građana već vas, vaše stranke i povezanih interesnih skupina.” – ovim povodom izjavio je Božo Petrov, predsjednik Mosta nezavisnih lista.

Tagovi: most nl,

Više iz kategorije