Plenković primio Inicijativu #Spasi me

Postrožit će se kazne za nasilnike, rekao je...

  • Politika
  • Objavljeno 19.03.2019
  • Piše: Antonela Verković

U javnu raspravu u petak će biti upućen protokol o radu institucija sustava kada je riječ o slučajevima nasilja u obitelji, najavio je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković nakon sastanka s predstavnicima inicijative #Spasime, a do kraja godine trebao bi biti otvoren cjelodnevni dežurni telefon za žrtve nasilja i sigurne kuće u šest županija koje ih nemaju te biti pripremljene izmjene zakona kojima bi se strože kažnjavalo nasilje u obitelji – piše Jutarnji.hr.

“Ovoga tjedna kao Vlada izaći ćemo s dokumentom koji je pripremilo Ministarstvo socijalne politike u suradnji sa svim resorima – vrlo preciznog protokola o tome što pojedine institucije rade kada je riječ o slučajevima nasilja u obitelji”, rekao je premijer.

Dokument je napravljen neovisno o subotnjem prosvjedu Inicijative, rekao je, a na internetskim će stranicama biti dostupan od petka.

U sklopu kratkoročnih mjera u prevenciji nasilja u obitelji, naveo je, do kraja ove godine bit će otvoren dežurni telefon za žrtve nasilja koji će biti otvoren 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, a njegovo ustrojavanje preuzeo je na sebe, kako je rekao, kao političku odgovornost predsjednika Vlade.

U sklopu srednjoročnih mjera izmijenit će se Kazneni zakon te Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, a u radnu skupinu za izmjenu zakona bit će uključeni i predstavnici inicijative #Spasime.

Cilj je, rekao je Plenković, postrožiti kazne jer se nasilje u obitelji u većini slučajeva tretira kao prekršaj, a ne kao kazneno djelo, što onda podrazumijeva i blaže kazne za počinitelja.

Istaknuo je i da će se ojačati edukativne procese jer, naglasio je, djeca od malih nogu moraju učiti da je nasilje društveno neprihvatljivo.

PORUKA PROSVJEDA JE BILA JAKO DOBRA

Premijer je ocijenio da je poruka subotnjeg prosvjeda inicijative #Spasime bila jako dobra jer se o krupnom društvenom fenomenu i problemu progovorilo na otvoreniji, jasniji način. “I drago mi je da taj doprinos, svojevrsni krik civilnog društva i žrtava nailazi na otvorena vrata Vlade, mene osobno i svih resora koji se bave ovim problemom”, dodao je.

“Ostaje najvažnije – nastavak senzibiliziranja javnosti za ovu temu, a to podrazumijeva i naša jasna očitovanja”, dodao je te podsjetio da je dio te javne kampanje preuzeo on prošle godine, prilikom ratifikacije Konvencije VE o zaštiti od nasilja u obitelji i nasilja nad ženama. “Smatram da trebamo uložiti dodatne aktivnosti putem medija, interneta, društvenih mreža i to će raditi svi resori” rekao je.

Najavio je i razgovore ministra unutarnjih poslova te ministra pravosuđa s Ravnateljstvom policije i DORH-om kako bi se vidjeli načini postupanja te kvalifikacija nasilja u obitelji.

Pokretačica inicijative #Spasime, Jelena Veljača poručila je kako očekuje da će članovi Vlade ispuniti obećano na sastanku te izrazila zadovoljstvo jer će Inicijativa biti uključena u rad više radnih skupina.

U njima će, dodala je, raditi onako kako su radili i na prosvjedu. “Strastveno i nećemo iznevjeriti one koji su nas podržali, kao ni žrtve nasilja. Napravit ćemo sve da se naši zahtjevi implementiraju u sustav”, poručila je.

Sastanku su nazočili i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, ministrica socijalne politike Nada Murganić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković koji je u izjavi novinarima također rekao da je kaznena politika u pogledu nasilja u obitelji – preblaga, a izmjene zakona kojima će se one pooštriti očekuje do kraja godine.

FOTO: Facebook događaj inicijative #SPASIME

Tagovi: #spasime, andrej plenković, jelena veljača, nasilje, obitelj, prosvjed,

Više iz kategorije