Ovih dana zaboravite stres i prepustite se blagdanskoj čaroliji

Donosimo vam nekoliko jednostavnih savjeta kako se riješiti blagdanskog stresa i uživati u narednim danima...

  • Lifestyle
  • Objavljeno 25.12.2018
  • Piše: Lucija Tokić

Obveze i brige koje sa sobom donose blagdani mogu nas opteretiti do te mjere da zaboravimo uživati u njima, no blagdane možemo vidjeti kao priliku da poboljšamo svoje mentalno blagostanje.

Postoji nekoliko korisnih jednostavnih koraka koje možete poduzeti kako biste smanjili stres i osjetili optimizam u ovom razdoblju – piše stampar.hr 

Uzmite vremena za sebe

Možete osjećati pritisak da morate za svakoga biti na raspolaganju i sve obaviti. Zapamtite da ste vi ipak samo jedna osoba i da možete ostvariti samo određene stvari u određenom trenutku. Ponekad je briga za sebe najbolja stvar koju možete učiniti – drugi će imati više koristi kada se vi osjećate smirenije i bolje. Razmišljajte o aspektima vašeg života koji vam pružaju radost; idite na duge šetnje; masažu; odvojite vrijeme za slušanje omiljene glazbe ili čitanje nove knjige. Svi trebamo neko vrijeme da napunimo baterije. Budite svjesni i usredotočite se na sadašnjost, umjesto da se bavite prošlosti ili se brinete o budućnosti.

Imajte realistična očekivanja

Niti jedan Božić ili Uskrs ne mogu biti apsolutno savršeni. Neizbježne nevolje ili greške gledajte kao prilike za uvježbavanje vlastite fleksibilnosti i otpornosti. Prevrnuti bor ili nagoreni kolač zasigurno neće upropastiti blagdane već samo stvoriti vašu jedinstvenu obiteljsku uspomenu.

Sjetite se što je važno

Opterećeni blagdanskim oglašavanjem lako zaboravimo što su doista blagdani. Ako su vam rashodi prešli prihode, podsjetite se da su najvažniji naši voljeni i kvalitetno vrijeme provedeno s njima kojeg inače nemamo ili ne stignemo. To nisu skupi pokloni, dizajnerski ukrasi ili gurmanska jela koja kuhamo satima.

Vodite kvalitetne razgovore

Naglasite svojoj obitelji da su blagdani vrijeme da izrazite razumijevanje i zahvalnost za ono što imate uključujući jedni druge. Ako se brinete o neslaganjima ili svađama, usredotočite se na ono što vi i vaša obitelj imate zajedničko. Obitelji bi mogle planirati zajedničke aktivnosti koje potiču dobru zabavu, poput igranja društvene igre, gledanja starih foto albuma, božićnih filmova ili zajedničko pečenje kolača.

Nastojte uživati, družiti i odmoriti se…

 

izvor:Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, www.stampar.hr

foto: Unsplash (ilustracija)

 

Tagovi: blagdani, stres,

Više iz kategorije