Ove godine rekordno veliki iznos bespovratnih sredstava za poduzetnike

"Ne smije se ponoviti 2008. godina, investicije ne smiju stati i to je razlog radi kojeg Zagrebačka županija neće odustati od gradnje škola"

Krajem svibnja održava se sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije koja donosi natječaj za dodjelu 14 milijuna kuna bespovratnih sredstava rezerviranih za poduzetnike.

U odnosu na prošlu godinu, iznos je veći 85,7 posto, a osigurat će se kroz uštede u Proračunu, naknade dijela vijećnika Županijske skupštine te sredstva prikupljena na posebnom računu otvorenom u akciji „Pomoć gospodarstvenicima“.

Do kraja tjedna sjest će i prve naknade većine vijećnika Županijske skupštine. Naime, 26 od 47 vijećnika, koji imaju pravo na naknadu, priključili su se akciji na poziv predsjednika Skupštine Mate Čička te se očitovali kako se odriču neto iznosa mjesečne novčane naknade za mjesece travanj, svibanj i lipanj 2020. u korist spomenutog računa.

„Javno sam ih pozvao da se priključe akciji, a sada im se i javno zahvaljujem jer su pokazali solidarnost“, izjavio je Mato Čičak pojasnivši kako su se pojedini vijećnici očitovali da će naknade uplaćivati sami, a neki su tražili da se automatski proslijede na račun svakog mjeseca prilikom obračuna.

Očekuje se da će iznos koji su prikupili vijećnici nakon zadnjeg obračuna iznositi oko 160.000 kuna. Uplatama vijećnika i dužnosnika treba pribrojiti i uskrsnice i regrese svih djelatnika Zagrebačke županije u iznosu od 740.333 kuna koji su već uplaćeni na račun što znači da se na posebnom računu očekuje iznos od oko milijun kuna.

„Ne smije se ponoviti 2008. godina, investicije ne smiju stati i to je razlog radi kojeg Zagrebačka županija neće odustati od gradnje škola na svom području. Sve proračunom planirane kapitalne investicije u školstvu ići će u realizaciju i to uz vlastita sredstva te pomoć kredita od 80 milijuna kuna za kojeg smo dobili odobrenje Vlade RH. Gradnja škola osigurava angažman građevinskog sektora i stvaranje radnih mjesta za vrijeme i nakon gradnje, a u konačnici podiže kvalitetu obrazovanja naših učenika“,  zaključio je Kožić.

Poručio je kako uz gospodarstvenike i poljoprivrednici mogu računati na ukupan iznos od 8 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

„Moram istaknuti da nisam zadovoljan jer još uvijek nismo uspjeli postići dogovor sa socijalnim partnerima, a intencija ja bila da se ostvari ušteda već na plaćama za travanj. Moj prijedlog je bio 10 posto smanjenje plaća, a sindikat je predložio 7 posto. Kada smo pristali na 7 posto, jutros je došao novi prijedlog za smanjenje plaća od svega 5 posto. Moram priznati da sam neugodno iznenađen ovakvim pristupom. Smatram da svi moramo biti solidarni i podnijeti teret ove krize, stoga koristim ovu priliku da javno pozovem socijalne partnere na solidarnost i racionalnost“, zaključio je Kožić.

foto: Zagrebačka županija

Tagovi: bespovratna sredstva, poduzetnici, poduzetništvo, zagrebačka županija,

Više iz kategorije