Otvorena izložba Branka Kladarina “Dva lica Indije”

Izložba predstavlja dvije indijske pokrajine među kojima vlada snažan koloristički kontrast

  • Kultura
  • Objavljeno 17.10.2018
  • Piše: Marko Leskovar

Izložba fotografija “Dva lica Indije” Branka Kladarina otvorena je u utorak navečer u zagrebačkom Muzeju Mimara, prenosi Hina.

Izložba predstavlja dvije indijske pokrajine među kojima vlada snažan koloristički kontrast. Prva je budistički visokoplaninski Ladakhu, koji kulturološki pripada Tibetu, i a druga hinduistički Rajasthana, kojim dominira pustinja Thar.

Na prvom prevladava kestenjasta boja odora budističkih redovnika, žene se u pravilu ne kite a muškarci su izbrijanih glava i nikada ne puštaju bradu ni brkove.

Na drugom ljudi naglašenim koloritom žele kontrastirati pustinjskom pijesku: žene gotovo da se natječu koja će odjenuti šareniji sari i staviti što više nakita, dok muškarci glavu uvijek ukrašavaju šarenim turbanima i puštaju bradu i brkove.

Veleposlanik Republike Indije u Hrvatskoj Sandeep Kumar ocijenio je da izložba dobro svjedoči o toj velikoj i mnogoljudnoj zemlji kao jedinstvu u različitosti, te otvarajući izložbu, čestitao autoru na suptilnom oku kojim je zabilježio čitavu skalu osjećaja na licima običnih ljudi.

Urednica časopisa Meridijani Petra Somek, opisala je Kladarina kao sjajnog suradnika, putopisca i fotografa, koji se posebno rado vraća Indiji, Rusiji i Austriji.

Branko Kladarin je povjesničar umjetnosti, konzervator, skladatelj i dirigent, putopisac i fotograf, čija su putovanja naviše usmjerena na daleka i ekstremno izolirana područja

Tagovi: Branko Kladarin, izložba, mimara,

Više iz kategorije