Otvoren 53. zagrebački salon posvećen arhitekturi i urbanim procesima u proteklome desetljeću

Predsjednik UHA Emil Jurcan, koji je moderirao svečanost otvorenja, i predstavnik Hrvatske komore arhitekata (HKA) Tihomir Jukić istaknuli su kako je upravo POU pravo mjesto za ovu izložbu

  • Lifestyle
  • Objavljeno 05.10.2018
  • Piše: Alan Srčnik

Ovogodišnji, 53. po redu, Zagrebački salon, posvećen arhitekturi i urbanim procesima koji su obilježili desetljeće od 2008. kada je svijet doživio krah financijskoga tržišta do 2018. kada se u Hrvatskoj naglo budi graditeljska aktivnost posebice u obalnome području, otvoren je u četvrtak navečer u Pučkom otvorenom učilištu (POU) u nazočnosti mnogih arhitekata.

Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) organizator je ovogodišnjega, 53. Zagrebačkog salona – Arhitektura “Desetljeće 2008. – 2018.” uz potporu Ministarstva kulture, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba i Pučkog otvorenog učilišta Zagreb. Salon je otvorio izaslanik zagrebačkoga gradonačelnika Tomislav Dumančić istaknuvši da se na taj način promovira rad arhitekata i njihova struka.

Zgrada POU – pravo mjesto za izložbu posvećenu arhitekturi

Predsjednik UHA Emil Jurcan, koji je moderirao svečanost otvorenja, i predstavnik Hrvatske komore arhitekata (HKA) Tihomir Jukić istaknuli su kako je upravo POU pravo mjesto za ovu izložbu jer je ta zgrada-  djelo arhitekata Radovana Nikšića i Ninoslava Kučana, te arhitekta i dizajnera Bernarda Bernardija, koji je radio na oblikovanju opreme i pokretnoga mobilijara – utemeljena na vrhunskim postulatima europske moderne. Po realizaciji, zgrada je nagrađena i prestižnom Nagradom grada Zagreba za najbolje arhitektonsko ostvarenje, interijer i opremu 1961. Jukić je podsjetio i kako je jedna od deset izložaba koje su u Galeriji Šira priredili članovi i osnivači grupe “Gorgona”, koja je djelovala u razdoblju od 1959. do 1965., bila posvećena baš toj zgradi.

Predsjednik UHA napomenuo je kako salon prati i vrijedna obljetnica – 140. godina od osnutka udruženja arhitekata, a zauzeo se i za dobru suradnju s HKA kako bi zajednički radili na poboljšanju položaja arhitekata i arhitektonske struke u Hrvatskoj iza kojih je, ocijenio je, teško desetljeće obilježeno recesijom.

Nina Sabljak, izaslanica ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, također se osvrnula na visoku obljetnicu UHA-e, čestitala im na organiziranju ove tematske izložbe, te istaknula kako je proteklo desetljeće krize, bez obzira na brojne teškoće, i prilika za sagledavanje struke.

U središnjem dijelu izložbe i 180 radova renomiranih hrvatskih arhitekata

Ovogodišnji Zagrebački salon sastoji se od dva uzajamno isprepletena dijela, pa je tako u prvome dijelu problemska interpretacija desetljeća koju je provela UHA u suradnji s regionalnim istraživačkim timovima te Anom Džokić i Marcom Neelenom (STEALTH.unlimited).

Koncepciju izložbe sažela je gošća kustosica Ana Džokić rekavši kako je u drugome, središnjem dijelu salona, tematski široko postavljena izložba 180 radova renomiranih hrvatskih arhitekata nastalih u protekle tri godine, kao i autora mlađe generacije.

Objasnila je da su radovi grupirani unutar četiri teme koje je na površinu iznijelo prethodno desetljeće, a te teme su – Institucionalne promjene, Krize identiteta, Kulturne prakse i Odmaci od realnosti. Džokić je dodala kako je salon dopunjen kronološkim presjekom relevantnih događaja koji su obilježili proteklo desetljeće, kao i potencijalima za stvaranje drukčijega narednog desetljeća.

Kako to novo desetljeće može izgledati predstavljeno je pak u obliku karata koje su izradili mlađi članovi društava arhitekata Splita, Šibenika, Varaždina, Zadra i Karlovca.

Radove je valorizirao ocjenjivački tim u sastavu: STEALTH.unlimited (Ana Džokić i Marc Neelen: Rotterdam/Beograd), Dario Crnogaća, Emil Jurcan, Maroje Mrduljaš i Mira Stanić.

Tribina o nadolazećem desetljeću u petak i subotu

U sklopu 53. zagrebačkoga salona predstavljen je i novi tematski broj časopisa Čovjek i prostor, a u petak i subotu u POU održat će se dvodnevna tribina o temi “Nadolazeće desetljeće”.

Tako će se u petak navečer održati tribina “Arhitektura kulturnih praksi” na kojoj će sudjelovati Matevž Čelik (MAO – Muzej arhitekture in oblikovanja Ljubljana), Jelena Ivanović Vojvodić (BINA – Beogradska internacionalna nedelja arhitekture), Andrija Rusan (Oris), Jasmin Sirčo (Dani arhitekture Sarajevo) i Idis Turato. Nakon tribine predavanje pod nazivom “Krah je za nama, ali stvari više nisu iste” održat će gosti kustosi ovogodišnjega salon Ana Džokić i Marc Neelen, ko-inicijatori kolektiva “Ko gradi grad” u Beogradu i “City in the Making” u Rotterdamu.

U subotu prijepodne održat će se dvije tribine, prva od njih je “Ka novim institucionalnim modelima” na kojoj će sudjelovati Aleksandar Bede (Društvo arhitekata Novi Sad), Mia Roth-Čerina (Arhitektonski fakultet Zagreb), Željka Jurković (Hrvatska komora arhitekata), Sanja Jerković (Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada Zagreba) i Merdžana Mujkanović (Asocijacija arhitekata BiH).

Na drugoj tribini pod nazivom “Idući korak” sudjelovat će Dario Crnogaća (Šibenik), Krešimir Damjanović (Zadar), Filip Kobzinek (Varaždin), Jere Kuzmanić (Split), Luka Lipšinić (Karlovac), Ana Selak (Šibenik) i Kristina Škrokov (Varaždin).

Zagrebački salon tradicionalna je manifestacija suvremenoga stvaralaštva na polju vizualnih umjetnosti, dizajna i arhitekture koju je 1965. godine utemeljila Skupština grada Zagreba.

Ovogodišnji Zagrebački salon posvećen arhitekturi bit će otvoren do 25. listopada kada će biti svečana dodjela nagrada, s promocijom novih brojeva časopisa Čovjek i prostor (ČIP).

Foto: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Tagovi: zagrebački salon,

Više iz kategorije