Online program za osnovnoškolce: Virtualna policajka savjetuje o prometu

Kroz neobičan eksperiment s jajetom učenici se sami mogu uvjeriti u istinitost tvrdnje da u prometu ''kaciga glavu čuva''...

  • Lifestyle
  • Objavljeno 30.11.2020
  • Piše: Ivona Amidžić

Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, a u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, pripremilo je online program u kojem virtualna policajka učenicima nižih razreda osnovnih škola pojašnjava važna pravila ponašanja u prometu.

U novom videospotu, namijenjenom najmlađim sudionicima u prometnu, virtualna policajka Sanja objašnjava učenicima važna pravila ponašanja u prometu, posebice pravila za sigurnost mladih biciklista.

Kroz neobičan eksperiment s jajetom učenici se sami mogu uvjeriti u istinitost tvrdnje da u prometu ”kaciga glavu čuva”. Virtualna policajka Sanja, koristeći didaktičku opremu poput T-Wall uređaja i ‘pijanih naočala’, ukazuje i na višestruke štetne posljedice alkohola, demonstrirajući kako alkohol utječe na smanjenje motorike kod vozača. Putem učenika, policajka Sanja šalje poruku svim odraslima da ”alkohol nije cool”, kažu u policiji.

Statistički podaci ukazuju da je u prvih deset mjeseci ove godine nastradalo 554 djece u prometnim nesrećama, što je 20,2 posto manje u odnosu na isto razdoblje u 2019. godini, kada je ukupno 694 djece nastradalo u prometnim nesrećama.

Od ukupno nastradale djece u prometnim nesrećama u prvih deset mjeseci 2020. njih 80 teško je ozlijeđeno dok je prethodne godine u istom razdoblju zabilježeno teško stradavanje 79 djece, što ukazuje na porast od 1,3 posto.

Istovremeno, ove je godine lakše ozlijeđeno 471 dijete što u odnosu na 2019. predstavlja pad od 22,5 posto, kada je u prvih deset mjeseci evidentirano ukupno 608 djece koja su sudjelovala u prometnim nesrećama s lakšim ozljedama.

Statistički podaci ukazuju da je u prvih deset mjeseci ove godine zabilježen pad smrtno stradale djece u prometu za 57,1 posto.

(Hina)

foto: MUP

Tagovi: MUP, online, osnovnoškolci, policajka, promet, sigurnost u prometu, virtualna,

Više iz kategorije