Održan prvi Svečani bal Varaždinske županije

Nastavljena je tako duga povijesna tradicija balova koji su odraz višestoljetne kulturne i političke povezanosti Varaždina i Varaždinske županije sa srednjeeuropskim kulturnim miljeom

  • Kultura
  • Objavljeno 02.02.2019
  • Piše: Alan Srčnik

U nedavno obnovljenoj Velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu večeras je održan prvi Svečani bal Varaždinske županije, jedino takvo događanje u Hrvatskoj – piše Nacionalniportal.hr, prenoseći Hina-u.

Nastavljena je tako duga povijesna tradicija balova koji su odraz višestoljetne kulturne i političke povezanosti Varaždina i Varaždinske županije sa srednjeeuropskim kulturnim miljeom i naslijeđem Austro-ugarskog carstva.

Na Svečanom je balu, koji je organizirala županijska Turistička zajednica, predstavljeno ono najbolje što ova županija nudi. Bila je to prilika za promociju domaćih glazbenika, odnosno polaznika varaždinske Glazbene škole koja je prošle godine obilježila svoj 190. rođendan, a okosnica bala bio je Varaždinski komorni orkestar kao domicilni orkestar. Okupljene je oduševio i nastup ansambla MozArt sastavljenog od sedam vrhunskih glazbenika, kao i D&B piano duo, a u glazbenom su dijelu programa nastupili i Vid Novak na klaviru, solistice Lana Kos, Jelena Štefanić, Lucija Spevec i Irma Dragičević, dok su svoje plesno umijeće pokazali višestruki prvaci Hrvatske plesni par Vedran Sraga i Paula Hude.

Cilj Svečanog bala bio je i promocija modne, gastro i eno ljepote Varaždinske županije, pa su uzvanicima predstavljene kreacije varaždinskih dizajnerica, a prvi je puta u javnosti pokazana “Varaždinska ilirska nošnja”. Višestruko nagrađivani kuhari restorana Minerva iz Varaždinskih Toplica pripremili su jela spravljena prema  višestoljetnoj gastronomskoj tradiciji varaždinskog kraja te poznatu Topličku tortu, a promoviran je i varaždinski pjenušac čija tradicija potječe iz 1859. godine. Tu tradiciju nastavila je Vinarija Jambriško koja proizvodi pjenušac u samo 2.000 boca.

Vrijedi istaknuti i humanitarnu notu Svečanog bala – prikupljene donacije namijenjene su mladim glazbenim talentima, nekad učenicima Glazbene škole u Varaždinu, koji se školuju na hrvatskim i europskim akademijama.

“Mi zaista pripadamo srednjoj Europi po svemu, pa tako i po balovima koji su ovdje oduvijek bili tradicija, kako plemstva u salonima, tako i građanstva u javnim prostorima. Tradicija svečanih županijskih balova, kojem i danas prisustvujemo, je od 1771. godine – to u Hrvatskoj ne može nitko reći osim nas”, istaknuo je u pozdravnom govoru župan Varaždinske županije Radimir Čačić, ističući da je nakon Drugog svjetskog rata ta tradicija nestala. Obnovljena je tek inicijativom Hrvatsko-austrijske kulturne zajednice prije dvadesetak godina, s osobnim, ogromnim angažmanom kustosice muzeja Mirjane Dučakijević i Ingeborg Jurić koje su organizirale Sjajni bal.

“Bio sam i na tom balu i podržao ga, shvaćajući značaj svega toga i poruku koju šalje. Bal se s manjim prekidima održavao do 2015. Međutim, ovaj grad jedinstvene ljepote, izvanredne povijesti, čiji je dio i tradicija balova, ovaj prostor, ova dvorana, sasvim sigurno ovu današnju generaciju građana Varaždina ne samo da poziva, nego ultimativno zahtjeva da se ta tradicija održava i mi to činimo ovim današnjim balom”, izjavio je župan Čačić.

Uz domaćine, župana Čačića, posebnu savjetnicu župana Nataliju Martinčević i zamjenike župana Tomislava Paljaka i Roberta Vugrina, na Svečanom su balu bili bivši predsjednik RH Stjepan Mesić, saborski zastupnik te izaslanik predsjednika Sabora RH i predsjednika Vlade RH Anđelko Stričak, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren kao i državni tajnici, veleposlanici te brojni drugi ugledni i poznati gosti.

Foto: Pixabay

Tagovi: bal, varaždin, varaždinska županija,

Više iz kategorije