Novi istraživačko-razvojni projekt razvoja prehrane namijenjene bolničkim potrebama

Riječ je o inovativnim oralnim nutritivnim pripravcima za posebne medicinske potrebe koji su namijenjeni za potpunu ili djelomičnu prehranu bolesnika...

  • Lifestyle
  • Objavljeno 24.12.2020
  • Piše: Ivona Amidžić

Institut Ruđer Bošković i farmaceutska tvrtka Belupo pokrenuli su istraživačko-razvojni projekt razvoja nove prehrane namijenjene bolničkim potrebama, priopćeno je u ponedjeljak s Ruđera.

Projekt vrijedan devet milijuna kuna, od kojih se 6.1 milijuna kuna sufinancira EU sredstvima u sklopu poziva ‘Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije’ (IRI) iz Europskoga fonda za regionalni razvoj, traje tri godine. Većina sredstava uložit će se u istraživanje i razvoj novih formulacija, patentnu zaštitu, te zapošljavanje novih stručnjaka, kaže se.

Riječ je o inovativnim oralnim nutritivnim pripravcima za posebne medicinske potrebe koji su namijenjeni za potpunu ili djelomičnu prehranu bolesnika s ograničenom, oslabljenom ili poremećenom mogućnošću konzumiranja, probave, apsorpcije, metaboliziranja ili izlučivanja uobičajene hrane, ističe pomoćnica ravnatelja IRB-a i voditeljica projekta Marijeta Kralj,

Provedbom projektnih aktivnosti također se želi definirati koncept personalizirane nutricionističke podrške koja će zajedno sa inovativnim proizvodima i digitalnom komunikacijskom platformom činiti iskorak u sveobuhvatan pristup prvoj liniji nutritivne terapije, kazala je koordinatorica projektnog tima Belupa Lenkica Penava.

Zdravstveni problemi povezani s neadekvatnom prehranom ubrajaju se među najznačajnije društvene probleme u Hrvatskoj. Vodeći uzroci smrti u Hrvatskoj su bolesti srca i krvnih žila, koje su izravno povezane s prehranom, dok je stopa dijabetesa 54,7 posto veća u Hrvatskoj nego u ostalim novim članicama Europske unije.

Statistički podaci ukazuju da malnutricija uzrokovana nepravodobnom i neadekvatnom nutritivnom terapijom zahvaća 20 – 60 posto bolničkih pacijenata. Brojne studije pokazuju da pravodobna i adekvatna nutritivna terapija doprinosi smanjenu broja dana provedenih u bolnici i broja ponovljenih hospitalizacija te posljedično smanjuje troškove zdravstvenog sustava.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: belupo, bolesnici, bolnica, hrana, institut ruđer bošković, Istraživanje, prehrana, projekt,

Više iz kategorije