(VIDEO) Nikad odigrana utakmica Dinama i Crvene zvezde – Kujtim Shala: ‘U tunelu sam sreo Arkana, nije mi bilo ugodno kad nam je pokazao što skriva ispod sakoa’

13. SVIBANJ 1990.

  • Sport
  • Objavljeno 13.05.2019
  • Piše: Nikol Boljfetić

Na današnji dan obilježava se 29. obljetnica nikad odigrane utakmice između Dinama i Crvene zvezde.

Umjesto nogometnog spektakla, tog 13. svibnja 1990., došlo je do divljanja gostujućih navijača nakon čega su Bad Blue Boysi probili ogradu na sjevernoj tribini stadiona i sukobili se s policijom koja je štitila divljanje Delija.

Izgredi su počeli kada su beogradski huligani, pod vodstvom ratnog zločinca Željka Ražnjatovića – Arkana, počeli uništavati južnu tribinu, a zatim su napali gledatelje. Tadašnja milicija nije reagirala pa su Bad Blue Boysi srušili ogradu i utrčali na travnjak, gdje je nastao kaos. Milicija je upotrijebila pendreke, suzavac i vodeni top.

Tadašnji Dinamov kapetan, legendarni Zvonimir Boban u želji da zaštiti navijače od milicijskog premlaćivanja, udario je jednog milicajca, a ovaj čin je ušao u nogometnu povijest.

Utakmica nikada nije odigrana, a veliki broj Bad Blue Boysa koji je tog dana štitio svoj stadion, nedugo potom otišao je na bojišnice zaštiti svoju Domovinu.

“To nikad neću zaboraviti. U tunelu sam sreo Zvezdinu delegaciju u kojoj je bio i Arkan. Vjerujte, nije mi bilo ugodno kada nam je Arkan pokazao ispod sakoa za opasačem dva pištolja,” prisjetio se Kujtim Shala, legenda Dinama.

“Izašao sam sa stadiona valjda pet, šest sati nakon cijelog tog kaosa. Odjednom su me na izlazu zaustavili Bad Blue Boysi. Tražili su da im otvorim gepek jer su mislili da unutra skrivam suca utakmice. Zaustavljali su sve aute sa stadiona,” prisjetio se za Goal.com Josip Kostelić, tadašnji spiker na Maksimirskom stadionu.

Foto: Arhiva

Tagovi: 13. svibanj 1990., Bad Blue Boys, crvena zvezda, dinamo,

Više iz kategorije