Nevjerojatno: Umirovljenica dobila posao na pola radnog vremena, pa požalila što radi kad joj je stigla prva plaća

NITKO IH NIJE UPOZORIO

  • Gospodarstvo
  • Objavljeno 05.05.2019
  • Piše: Nikol Boljfetić

S obzirom na crkavicu na koju su osuđeni hrvatski mirovljenici, ne čudi činjenica da je više od 10 tisuća umirovljenika odlučilo iskoristiti pravo na rad na 4 sata koje imaju od početka ove godine.

Jedna od njih je i Vlastica Barišić iz Zagreba koja je nakon što je primila prvu plaću doživjela pravi šok kada je primjetila da su joj mirovinu u iznosu od 2.329,26 kuna smanjili na 1.949,23 kune. Istina je da joj se od prijašnje mirovine oduzimalo joj se nekih stotinjak kuna više za ovrhu nego sada, ali taj manji iznos za ovrhu posljedica je izmjena ovršnih propisa.

Osim mirovine, za prošli je mjesec dobila i prvu plaću za rad u jednoj ustanovi za brigu o starim i nemoćnima, i to u bruto iznosu od 1.800 kuna. Upravo u tom dodatnom prihodu i leži problem. U HZMO-u su joj objasnili da ostvarivanjem dodatnog dohotka mora plaćati porez na dohodak i prirez, kao i doprinose. Razlog je taj što je dodatnim prihodima prešla granicu neoporezivog dijela dohotka od 3.800 kuna mjesečno, pa joj se iznosi koji prelaze neoporezivi dio oporezuju, piše Jutarnji.

“Za mene je tih 300 ili 400 kuna, za koliko mi je sada manja mirovina, velik iznos. Nije mi jasno otkud im pravo da mi oporezuju mirovinu, koju sam zaradila za puni staž?! U HZMO-u su mi rekli da je normalno da plaćam porez i prirez za dohodak koji ostvarujem radom, no nitko nije spominjao da će mi se to odraziti i na mirovinu. Da sam to znala, ne bih se zaposlila, iako volim raditi. Uostalom, i dosad sam godinama volontirala u jednom domu za starije i nemoćne osobe, njegovateljica sam po struci” kazala je 69-godišnja Vlastica za Jutarnji dodajući da joj je pozlilo kada je vidjela stanje na računu.

Tvrdi da umirovljenike nitko nije upozorio da radom riskiraju manji iznos isplaćene mirovine.

Iz HZMO-a kažu da su nemoćni jer da su takvi porezni propisi koji nalažu da se na mjesečni dohodak veći od 3.800 kuna mora platiti porez na dohodak i prirez. Umirovljenicima se mirovine iznad 3.800 kuna oporezuju po upola manjim stopama od uobičajenim – 12 i 18 posto – plus prirez koji u Zagrebu iznosi 18 posto.

Tagovi: porez, umirovljenici,

Više iz kategorije