Na zagrebačkom Mirogoju ispraćen Ivo Gregurević

Gregurević je umro prošle srijede u 66. godini života u Zagrebu, a pokop će se održati u utorak u Donjoj Mahali kod Orašja, gdje je i rođen 1952. godine. 

Hrvatski glumac Ivo Gregurević ispraćen je u ponedjeljak na zagrebačkom groblju Mirogoj, gdje su se od njega, uz obitelj oprostili brojni kolege glumci, glumice, redatelji te osobe iz hrvatskoga   javnog i političkog života, a u utorak proslavljeni dramski umjetnik bit će pokopan u rodnoj Donjoj Mahali kod Orašja (BiH) – piše Nacionalniportal.hr, prenoseći Hina-u.

Predsjednica Hrvatskoga društva dramskih umjetnika (HDDU) Perica Martinović govorila je o mladosti i trenucima provedenima uz Gregurevića, istaknuvši kako je gradio kazalište od života i da se nikada nije prestao igrati.
“Život si teatralizirao, a teatar živio. Stotine lica iza kojih si uvijek ti bio i jesi. Ostvario si fascinantan zemaljski trag, proslavio si rodni kraj i ostao upisan u memoriju hrvatske kulture. Ostaju zebnja, tuga i spasonosno sjećanje kao tvoj novi oblik života”, kazala je.
Ispraćaju su uz ostale nazočili glumci Dubravka Ostojić, Zrinka Cvitešić, Goran Navojec, Anja Šovagović, Dragan Despot, Goran Grgić, Ana Begić, Ksenija Marinković, Ksenija Pajić, Vili Matula, Matija Prskalo, Zdenko Jelčić, Marija Škaričić, Igor Mešin, Dejan Aćimović, Ankica Dobrić i mnogi drugi.
Glumac Vedran Mlikota stihovima Najboljih hrvatskih tamburaša “Do dva konja, a obadva vrana” oprostio se od kolege i dodao: “Zbogom dragi Ivo. Čaruga putuje”.
Od Gregurevića oprostili su se i redatelji Antun Vrdoljak, Danilo Šerbedžija, Rajko Grlić, Vinko Brešan, ravnatelj HAVC-a Daniel Rafaelić, bivši ravnatelj kazališta Kerempuh Duško Ljuština i bivši ravnatelj Komedije Niko Pavlović.
“Beskrajno je teško naći pravu riječ jer nas je napustio dio obitelji. Ne samo glumačke i umjetničke, nego i obitelji srca. Bolno sam oćutila na dan njegova odlaska, isti dan na koji nas je napustio i Šovo prije točno 18 godina”, rekla je glumica Anja Šovagović Despot, podsjetivši na smrt svojega oca Fabijana Šovagovića koji je bio Gregurevićev uzor.
“Važno je govoriti o tome kako je Gregurević još davno postao institucija hrvatske filmske, televizijske i kazališne umjetnosti. Može se reći da je svaka njegova uloga posebna i blistava škola glume. Precizan u izrazu, savršeno iskren, bolno tužan, nikada dramatičan, uvijek moćan”, istaknula je Šovagović Despot. Hrvatskog filma, dodala je, ne bi bilo da se izrežu Gregurevićeve scene.
Obitelji i prijateljima pridružili su se i političari ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, bivši ministar obrazovanja Pavo Barišić, Davor Bernardić, Ivo Jelušić, Vladimir Šeks.

“Došli smo se oprostiti od velikog umjetnika i glumca. Osobe koja je dala toliko toga lijepog i velikog hrvatskom kazalištu i filmu. Jako će nedostajati. On je jedan od onih velikih umjetnika koji su otišli prerano, a mogao je još jako puno dati hrvatskoj kulturi”, kazala je Obuljen Koržinek.
Gregurević je umro prošle srijede u 66. godini života u Zagrebu, a pokop će se održati u utorak u Donjoj Mahali kod Orašja, gdje je i rođen 1952. godine.
Diplomirao je na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, a debitirao je 1977. u filmu Bogadna Žižića “Ne naginji se van” glavnom ulogom provincijalca na radu u Njemačkoj.
Glumio je u filmovima, serijama i u kazalištima te iza sebe ima više od 90 filmova, 19 televizijskih serija te 30-tak kazališnih predstava.
Tumačio je rabijatne i grube “narodske tipove” poput otmičara u “Osuđenima” (1978.) Zorana Tadića i istražitelja u filmu Krste Papića “Život sa stricem” (1988.).  U Orašju je 1995. pokrenuo festival “Dani hrvatskog filma”.
Nagradu Hrvatskog društva dramskih umjetnika osvojio je 1998. za film “Šokica” i 2006. za ulogu u filmu i istoimenoj seriji “Duga mračna noć”, a dobitnik je i prestižne nagrade Vladimir Nazor.
Zadnjih dana snimao je ulogu u novom filmu Ivana Gorana Viteza.

foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Tagovi: ivo gregurević, pogreb,

Više iz kategorije