Mumija ključ za artritis!?

Priča o ovoj mumiji je neobična - tijelo je otkriveno između zidova samostana u Guanu, u središtu Ekvadora

Njegova koža je poput kartona, a ruke su mu prepune rupa. Mumificirano tijelo muškarca iz 16. stoljeća otkriveno u Ekvadoru moglo bi biti ključ za spoznaju o tomu na koji se način artritis iz Amerike proširio na Europu.

“To je iznimno važna mumija za povijest bolesti”, kaže francuski patolog, antropolog i paleontolog Philippe Charlier.

Taj je cijenjeni francuski stručnjak otputovao u Quito da bi analizirao ostatke svojeg “pacijenta” u tamošnjem Nacionalnom institutu za kulturnu baštinu.

Na njegovim su kostima tragovi reumatoidnog artritisa, bolne bolesti zglobova.

“Mumija iz Guana može biti karika koja nam je nedostajala da bismo razumjeli na koji je način ta bolest, izvorno američka, postala globalna”, rekao je Charlier. Reumatoidni artritis postojao je u Americi i prije dolaska Kristofora Kolumba.

Priča o ovoj mumiji je neobična. Tijelo je otkriveno između zidova samostana u Guanu, u središtu Ekvadora. Muškarac, vjerojatno franjevački redovnik, nije pokopan horizontalno u lijesu, nego uspravno, bez ikakve zaštite oko sebe osim kamenih zidova.

Sačuvano na “hladnom i suhom mjestu”, tijelo je zapravo u dobrom stanju i tragovi reumatoidnog artritisa jasno su vidljivi. Njegov “grob” otkriven je nakon potresa u središtu Ekvadora 1949. godine koji je oštetio samostan.

Po podacima franjevačkog sveučilišta u Quitu, riječ je o gvardijanu samostana od 1560. do 1565. godine.

“Radi se o netipičnoj mumiji, netipičnom uzroku smrti i netipičnom pogrebu”, ne samo zbog položaja u kojemu je pronađen, već i zbog izostanka bilo kakvih kršćanskih elemenata oko njega, poput krunice, kaže Charlier.

Istraživanja još nisu potvrdila precizan datum smrti, ali jesu najvjerojatniji uzrok – fistulu na bradi koja je prerasla prvo u apsces, a potom i u sepsu.

Znanstvenicima je otprije poznato da je reumatoidni artritis bio raširen među američkom populacijom u vrijeme španjolskih osvajanja. Pošto ga u Europi nije bilo, vjeruje se da je na kontinent stigla s povratkom španjolskih konkvistadora.

Charlier je dobio dva dana da prouči mumiju i uzeo je uzorke za daljnja istraživanja.

“Napravit ćemo kompletnu genetsku analizu kako bismo otkrili njegovo porijeklo i druge bolesti od kojih je možda bolovao, a mogle su rezultirati razvojem reumatoidnog artritisa”, rekao je Charlier. “Možda će to odgovarati trenutku kada su se srela dva svijeta, stari i novi, i razmijenila bakterije”.

(Hina)

Foto: YouTube (screenshot)

Tagovi: artritis, mumija, zdravlje,

Više iz kategorije