Mrak Taritaš: Neprimjereno ponašanje i bujanje najnižih strasti u Saboru

Anka Mrak Taritaš kazala je kako je u srijedu Grmoja "pozicionirajući Most ekstremno desno" jasno rekao da Hrvatska treba zatvoriti pregovore sa Srbijom onako kako su to Slovenci činili nama i optužio premijera za veleizdaju.

  • Politika
  • Objavljeno 18.01.2019
  • Piše: Marko Leskovar

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš u četvrtak je ocijenila, komentirajući sukob premijera Andreja Plenkovića i Mostova saborskog zastupnika Nikole Grmoje u Saboru, da je to apsolutno neprimjereno ponašanje i bujanje najnižih strasti, a predsjednik HSS-a Krešo Beljak ustvrdio da je riječ o sukobu HDZ-a i Mosta za isto biračko tijelo, piše Nacionalni Portal, prenoseći Hina-u.

Njih dvoje su zajedno s predsjednikom IDS-a Borisom Miletićem i predsjednikom PGS-a Darijom Vasilićem potpisali sporazum o pristupanju PGS-a Amsterdamskoj koaliciji.

Anka Mrak Taritaš kazala je kako je u srijedu Grmoja “pozicionirajući Most ekstremno desno” jasno rekao da Hrvatska treba zatvoriti pregovore sa Srbijom onako kako su to Slovenci činili nama i optužio premijera za veleizdaju.

Premijer ne može imati tako kratak fitilj

“Nakon toga proglašena je stanka, premijer se ustao i rekao da će otići, a na daljnju raspravu se okrenuo i krenuo prema Grmoji, s idejom da pokaže da on nije sve ono što se govori o njemu, da je anemičan i sve ostalo”, rekla je.

Ne želim sudjelovati u radu parlamenta koji se prikazuje kao mjesto gdje je premijer fizički napao jednog saborskog zastupnika. To je loše za Hrvatsku, ali to sve treba čitati u kontekstu nadolazećih europskih izbora, gdje će “svatko bildati sebe i ništa neće biti sveto”, navela je Mrak Taritaš.

Poručila je da se u Saboru svi trebaju primjereno ponašati, a premijer treba to pokazivati svojim primjerom. Ako je nervozan i ima problema u HDZ-u, neka to u HDZ-u i rješava, istaknula je.

“Premijer ne može imati tako kratak fitilj, kad od nekog čuje da zbog anemije nije služio vojni rok treba to otrpjeti, a ne kao dijete u vrtiću reći – ‘ajmo se tuć'”, naglasila je predsjednica GLAS-a.

Komentirajući ponašanje ministra Damira Krstičevića ustvrdila je da on ne može obavljati taj posao ako ima tako nizak prag tolerancije.

“Da želi biti odgovoran, zahvalio bi se na poziciji ministra i otišao nakon propalog posla s kupovinom aviona. To je bilo još jedno sramoćenje Hrvatske, dvije godine raditi i onda vam kažu da ste radili krivo”, navela je.

Beljak je ustvrdio da HDZ i Most imaju dijametralno suprotne stavove od HSS-a.

“Hrvatskoj je u interesu da ne bude pogranična država i da se granica civilizacije nakon 2000 godina makne dalje na istok. Ne može nam biti u interesu da Srbija, BiH i druge države još 20, 30 ili 40 godina ostanu izvan EU-a. Tko to ne shvaća, nije mu mjesto u politici”, rekao je.

Vlada “tapka u mjestu” u vezi LNG-a i rafinerije 

Komentirajući spremnost Vlade da gradi LNG terminal iz državnog proračuna i najavu zatvaranja rafinerije u Sisku Mrak Taritaš je ocijenila da ova Vlada nije spremna ni na kakav iskorak, nego “tapka u mjestu”.

Ne treba ni podsjećati na HDZ-ova istupanja vezana uz rafineriju u Sisku iz predizborne kampanje i premijerove najave rješavanja problema Ine, dodala je.

LNG terminal nitko više ne postavlja na moru, nego na kopnu i to s jasnim izvorima ulaganja i rokovima te pokazateljima ekonomske opravdanosti, rekla je.

Beljak je ustvrdio kako se Hrvatska dovela u situaciju da energetski ovisi o drugima, pa je sada “kao ping-pong loptica između istoka i zapada”. HDZ u svim aferama pokazuje nervozu i očito se nešto događa što javnost ne zna, ustvrdio je.

Boris Miletić je komentirao isplatu dugova članovima bivše Uprave Uljanik grupe za plaće, dok su radnici na minimalcu, rekavši da na to nije mogla utjecati nova Uprava.

“Mogu samo suosjećati s radnicima, oni bi trebali biti prioritet pri isplati plaća, a ne bivša Uprava”, rekao je.

Tagovi: grmoja, mrak taritaš, Sabor, sukob,

Više iz kategorije