Milanović: Ne trebam instrukcije od NATO-a, u kontaktu sam s premijerom

"Ja bih prihvatio izbjeglice, mi imamo taj članak 5 NATO-a, mi smo tu obavezni poštovati, ako nekome zagusti od članica kao sada Ukrajini"

  • Politika
  • Objavljeno 25.02.2022
  • Piše: Ivona Amidžić

Predsjednik Zoran Milanović se obratio javnosti, prenosi Index.

Milanović je zadnjih tjedana bio dosta kritičan prema politici NATO-a te je rekao da Ukrajini tamo nije mjesto. No jučer je osudio rusku agresiju.

Napade ruskih snaga Milanović smatra neprihvatljivim kršenjem ukrajinskog suvereniteta i poziva Rusiju na prekid vojnih napada, kaže se u priopćenju. Nada se brzom smirivanju situacije i nastavku diplomatskih aktivnosti u cilju pronalaženja mirnog rješenja.

“Republika Hrvatska kao članica NATO saveza i Europske unije postupat će u ovoj situaciji u okviru svojih obveza”, poručio je.

Ponovio da Ukrajinu ne treba pustiti u NATO

Milanović se javnosti obratio u 11:45.

“Ove sankcije ne mogu zaustaviti rusku vojsku. Nažalost, ne djeluju”, rekao je.

“Ukrajinu ne treba pustiti u NATO. Baltičke države su nešto drugo. Ne vidim da su sad ugrožene. Ako budu, tu smo”, rekao je.

“Ja sam rekao gdje je granica NATO-a. To ne opravdava rusku agresiju, to je agresija”, rekao je Milanović.

“NATO summit se održava videovezom, to ne ostavlja dojam ozbiljnosti”, rekao je.

“Ja sam se s Plenkovićem čuo jučer, ja sam postavio tezu o Vijeću za nacionalnu sigurnost. Moj stav je bio da se ne treba žuriti, Hrvatska nije u opasnosti”, rekao je.

“Kad ne mogu drugačije, napišem otvoreno pismo o važnim stvarima. Hrvatska neće propasti ako pričekamo još koji dan i vidimo što se događa pa onda sazovemo. Meni ne trebaju instrukcije od NATO-a. Premijer i ja smo u kontaktu i to je zasad najvažnije”, rekao je.

“Zašto je dva sata nakon našeg razgovora poslao poziv o Vijeću za nacionalnu sigurnost? Mene zanima efekt sankcija na dvije banke u sustavu vlasništva Fortenove. Kakve će to imati posljedice? Za to treba presica ministra financija”, rekao je.

“Moja poruka građanima je da je situacija ozbiljna, ali da budu mirni”, kazao je.

O politici EU

“Politika EU prema zemljama zapadnog Balkana, Gruziji se ne treba davati perspektivu ulaska u EU, Zapad je više puta obećavao i zavlačio Tiranu, Podgoricu… To su deluzije, poluistine, a te zemlje ili nisu otvorile niti jedno poglavlje ili su nekoliko. Ako ćemo lagati te zemlje, onda je bolje da nikom ništa ne obećajemo”, rekao je.

“A Gruziju u to uplitati je avanturistički. To je kavkaska država, treba imati dobar status, ali i dobre odnose s Rusijom ma tko tamo bio na vlasti. To je avanturistička politika koja ne donosi ništa dobro. Kriteriji moraju biti strogi. NATO mora biti ekskluzivni klub, samo za odabrane, ne otvorena vrata”, rekao je.

“Sa Ukrajincima ćemo biti solidarni koliko god možemo”, rekao je.

O stanju u regiji

“Srpsko vodstvo ne zna što bi reklo, oni su kao na žeravici”, kazao je.

“Beograd igra igru, čekaju kad će Rusi ući u Kijev. Beograd je slab, što će oni napast? Kosovo? Čime? Pištoljima na vodu?” rekao je Milanović.

“Dodik? S čime, uz čiju potporu? Pa ruski avioni ne mogu preletjeti NATO članice”, rekao je.

“Oni su se sčučurili i gledaju što se događa. Možda je vrijeme da se Beograd odluči hoće li u EU. Ako Vučić prizna Donbas, onda treba opravdati priznanje Kosova. Oni su sami došli u neugodan, začarani krug”, rekao je.

Upitan je dijeli li iste stavove s premijerom.

“U ovom trenutku da. Ali sve ono što sam govorio ranije, iza toga stojim. Poznajem materiju, mislim da se ovo moglo izbjeći, to sad ne trebam govoriti. Rusija je napravila ono što nije smjela. Hoće li ih sankcije pogoditi, ne znam. Dolazi do sljubljivanja Rusije i Kine, to nije ugodno. Ali i do toga je dovela jedna vrsta politike, često kratkovidna”, rekao je.

O Putinu

Upitan je je li ovo početak Putinovog kraja.

“Vidio sam da su Rusi nažalost u 24 sata napravili ogromne prodore. A je li to početak Putinovog kraja? Kraj Rusije nije, a svatko od nas ima nekakav kraj. I početak kraja, koji se često ne vidi”, rekao je.

“Sve velike države su potencijalni monstrumi, njih treba stalno shvaćati ozbiljno. I njihov potencijal da naprave štetu treba shvatiti ozbiljno. Danas je to Putin, sutra je to netko drugi. Rusija nije Srbija. Ona je tamna. Mi moramo gledati da sačuvamo svoj način života. Možda da manje idemo kao propovjednici svijetom, govorimo što djeca trebaju učiti u školama. To EU radi Mađarskoj i Poljskoj”, rekao je.

“Ja ne podržavam politiku tih država, ali to je njihovo pravo”, rekao je Milanović.

“Ukrajina je prepuštena sama sebi. Vidjet ćemo tko i kako organizira otpor. Kako su Rusi tako brzo ušli u centar Kijeva? Ako se ljudi žele boriti, neka se bore. Ja bih prihvatio izbjeglice, uvjeren sam da je Hrvatska spremna prihvatiti izbjeglice ako ih bude”, kaže.

“Mi imamo taj članak 5 NATO-a. Mi smo tu obavezni poštovati, ako nekome zagusti od članica kao sada Ukrajini. Ali vjerujem da se to neće dogoditi”, rekao je.

“Ovo je sad tema dana, ne želim da zaboravimo ono što se događa u BiH, izborne zakone, opstrukciju izborne reforme…”, rekao je predsjednik.

“Suosjećam s Ukrajinom, ali ove druge stvari su naši vitalni interesi. I tu očekujem solidarnost”, kazao je.

“Ne želim da se taj fokus izgubi, a vremena nema”, kazao je na kraju.

“To je za Hrvatsku jako važna tema, ali danas je Ukrajina najvažnija”, dodao je.

foto: screenshot

Tagovi: milanović, NATO, rat, rusija, ukrajina,

Više iz kategorije