Medvednica krije tajnu najljepše zagrebačke ljubavne priče: Znate li tko su bili purgerski Romeo i Julija?

BRESTOVAC

  • Kultura
  • Objavljeno 11.05.2019
  • Piše: Nikol Boljfetić

U 25 godina glumačke karijere, Ljerka Šram si je osigurala mjesto u povijesti hrvatske glumačke scene, no zapamćena je i kao protagonistica jedne velike zagrebačke ljubavi. Radi se o njezinom odnosu s Milivojem Dežmanom, predvodnikom hrvatske moderne i tadašnjim glavnim urednikom Obzora.

Naime, njihovo poznanstvo sže još u djetinjstvo budući da je Milivoj prijateljevao sa Ljerkinim bratom. Neko vrijeme Dežman je izbivao iz Zagreba, a kada se vratio obnovio je stara prijateljstva i izgubio glavu za prekrasnom Ljerkom.

Međutim, Milivoja je čekao studij u Grazu, a po odlasku u Austriju odnos s Ljerkom njegovao je pismima. Ipak, nakon nekog vremena, njezini odgovori prestali su stizati.

Ljerka Šram postojala je još samo u kazalištu

Milivoja je takav rasplet situacije bacio u očaj, a uskoro mu je stiglo i objašnjenje u obliku plakata za svečano otvorenje zagrebačkog HNK-a na kojem je, među ostalim glumicima, stajalo i Ljerkino ime, a ispred njega titula “gospođa”, prvi put u javnosti.

Ljerka Šram postojala je još samo u kazalištu, u privatnom životu zvala se gospođa Ljerka Isaković, udana za Aleksandra Isakovića, predsjednika Prve hrvatske štedionice.

Koliko god da se osjećao slomljeno, Dežman je sjeo na vlak i zaputio se u Zagreb na spomenutu predstavu. I dok su se svi divili ljepoti HNK-a, Milivoj je gledao u samo jednu osobu, boreći se s vlastitim duhovima. Ni Bukovčev zastor, “Hrvatski preporod”, nije ga fascinirao. U razdraganoj masi sjedio je ovaj mladi čovjek, razočaran i slomljen, a vidio je samo gospođu Ljerka Isaković.

No, srce mu je govorilo da će mu se Ljerka vratiti, kad-tad. Nije odustajao, unatoč podsmjesima cijeloga grada. Uvjeren da Ljerku može vratiti kao mladi intelektualac, Milivoj se posvetio karijeri i pisanju radova. Stekavši diplomu liječnika, vratio se u Zagreb i zaposlio u bolnici, a nakon radnog vremena, rane na srcu liječio je pisanjem, okupivši oko sebe mlade buntovne intelektualce.

Čak je i Ksaver Šandor Gjalski bio oduševljen Dežmanovim radom, a on je postao predvodnik Hrvatske moderne, pokreta mladih umjetnika koji je sagrađen na temeljima ove turbulentne ljubavi.

Smrt na Dežmanovim rukama

Baš kako je Dežman i predosjećao, Ljerka mu se vratila. Naime, njen muž Aleksandar, biva optužen za pronevjeru u Prvoj hrvatskoj štedionici i gubi mu se svaki trag, a Ljerka ostaje sama s njihovim sinčićem. Milivoju to nije smetalo te kad se upustio u zajednički život s Ljerkom, prihvatio je i njenog sina, pružajući mu sve, baš poput oca. U zajednički život, neokrunjen brakom, Milivoj ulaže svoje srce i svu svoju energiju.

No, nad ljepotu Ljerke Šram, nadvila se okrutna bolest koja potiče Milivoja da iskoristi svoj ugled predsjednika uvaženog dnevnog lista “Obzor” i pokrene gradnju Bolnice za plućne bolesti Brestovac. Nesretna Ljerka svoj kraj je dočekala upravo u ovoj bolnici, a prema priči, zadnji izdah ispustila je upravo na Dežmanovim rukama.

Ljepotu Ljerke Šram opisao je i vječni cinik Matoš:

“Gledajući našu Šramicu, imate taj osjećaj slučajnosti: kao da se slučajno među nama rodila, kao da je u Zagrebu slučajno odrasla kći kakvog Lovelacea i kakve Ade Byron.Zato ona nije toliko gospođa Lj. pl. Šram, koliko prava pravcata lady Šram. Njena spoljašnost ima sve odlike dame engleske aristokracije; kožu – krv i mlijeko, plavu zlatnu kosu, vječni djetinji tip, velike modre oči, energičan bajronski podbradak. Visina srednja, ali stas je tako pravilan, da je naoko mnogo viša.”

Kad je gledate, pomišljate na liriku starog Spancera, na portrete Van Dyckove i Lowrenceove, i na opjevanu Anabelu Lee, pa postajete ozbiljni, gotovo melankolični kao kod lijepih slika i lijepih mramornih kipova… No, lady Šram nije samo slika, već i muzika….”.

Foto: Tea was here

Tagovi: brestovac, ljerka šram, milivoj dežman,

Više iz kategorije