Međunarodni dan nealkoholne bolesti jetre

Bolest masne jetre je rezultat konzumacije gaziranih pića i brze ugljikohidratne prehrane, što vodi do fibroze, odnosno ciroze jetre te raka jetre i potrebe za transplatacijom

  • Lifestyle
  • Objavljeno 10.06.2021
  • Piše: Ivona Amidžić

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana nealkoholne bolesti jetre, u srcu Zagreba – na Cvjetnom trgu, održana je javnozdravstvena akcija u organizaciji Grada Zagreba – Gradskog ureda za zdravstvo i Hrvatskog društva za bolesti jetre „Hepatos“.

Događanje se organizira četvrtu godinu zaredom s ciljem podizanja svjesnosti javnosti o tome problemu.

Zahvalu na kontinuiranoj podršci Gradu Zagrebu – Gradskom uredu za zdravstvo uputila je predsjednica Društva mr.sc. Tatjana Reić koja je nealkoholnu bolest jetre opisala kao tihu epidemiju i bolest bez simptoma nastalu kao posljedica modernog, „sjedilačkog“ načina života i prehrane.

U izjavi medijima, gđa Reić objasnila je kako je bolest masne jetre rezultat konzumacije gaziranih pića i brze ugljikohidratne prehrane, što vodi do fibroze, odnosno ciroze jetre, te raka jetre i potrebe za transplatacijom. Prevencija i rješenje je – promjena načina života.

Na području Hrvatske postoje dvije specijalizirane ambulante za bolesti masne jetre, u Zagrebu i u Rijeci, a mobilnom klinikom koja se danas nalazi na Cvjetnom trgu želi se omogućiti pregled stanovnicima krajeva gdje je usluga dijagnoze manje dostupna, poput manjih mjesta u Slavoniji, dalmatinskih otoka i sl. Mobilna klinika sadrži specijalizirani aparat Fibroscan, kojim se mjeri tvrdoća jetre i stupanj oštećenja te nakupine masnoće u jetri.

Više o akciji pročitajte na poveznici.

foto: Grad Zagreb

Tagovi: bolest jetre, hepatos, masna jetra, nealkoholna bolest jetre, zagreb,

Više iz kategorije