Legenda Dinama, Zlatko Škorić: ‘Dinamo, to je bio san svakog mališana sa zagrebačkih poljana’

NAPUSTIO NAS JE U 67. GODINI ŽIVOTA

  • Sport
  • Objavljeno 24.05.2019
  • Piše: Nikol Boljfetić

Dinamova legenda, najbolji golman u povijesti zagrebačkog kluba Zlatko Škorić, napustio nas je nakon duge i teške bolesti, u 67. godini života.

Škorić je s Dinamom osvojio Kup velesajamskih gradova, a Yugopapir donosi intervju za Plavi vjesnik koji je dao novinaru V.Bačiću, a koji možda i najbolje oslikava veličinu golmana koji je s Dinamom ušao u povijest.

Veljača 1967: Danas je 26-godišnji Zlatko Škorić nezamjenjivi golman zagrebačkog Dinama, reprezentativac koji je igrao u svim selekcijama i jedan od najboljih golmana u zemlji.

(…)

Bilo mi je 13 godina kad sam se javio na oglas Dinama koji je tražio mlade talente. Dinamo, to je bio san svakog mališana sa zagrebačkih poljana. Na njegovu stadionu provodio sam svaku nedjelju i gledao svoje ljubimce i idole. Dok sam ih gledao kako igraju, često sam sebe zamišljao u plavom dresu kako trčim za pravom loptom i u pravim kopačkama. Cijele noći nisam sklopio oči. Mislio sam samo na sutrašnji dan. Znao sam da među svojim vršnjacima nemam dostojnog takmaca. Ali to je bilo na poljanama, na ulici, u jurnjavi za malim loptama. Mnogo prije zakazana vremena došao sam s onima koji su imali iste želje i iste nade – zaigrati kao juniori u plavom dresu. Ali kakva li razočaranja! Nisu mi dali ni da pošteno udarim loptu, već su rekli: ‘Mali, ti si preslab, dođi dogodine, kada malo ojačaš!’

Jedan je san zamalo bio srušen. Vratio sam se pokunjen kući i čvrsto odlučio da se svima osvetim. Bilo je to prije trinaest godina. Kao i svim mojim vršnjacima, tako je i meni nogomet bio sve. Igrali smo ga po cijele dane. I danas je ostalo tako“, među ostalim je rekao Škorić u intervjuu za Plavi vjesnik.

Škorić se potom prijavio u mali klub, Elektrostroj gdje je ostvario svoju veliku želju i zaigrao na poziciji golmana. Ondje je njegov talent došao do izražaja, a Elektrostroju je donio i prvi veliki trofej u finalnoj utakmici Kupa narodnog sporta.

Nakon ove utakmice ostvario mu se i najveći san, dobio je poziv u Dinamo.

Poslije utakmice pristupio mi je jedan čovjek i rekao: ‘Škoriću, bi li došao u Dinamo? Dođi kod nas, branit ćeš u velikom klubu!’ Slegnuo sam ramenima i, ne shvaćajući o čemu se radi, otišao kući bez odgovora. Sjetio sam se onog dana kada su me u Dinamu odbili i obećanja koje sam dao samom sebi. Nedugo zatim potpisao sam prvi nogometni ugovor za Dinamo. Ali sada su me tražili i zvali. Bilo je to prije šest godina“, kazao je veliki Dinamov golman Plavom vjesniku u intervjuu koji je brižljivo očuvao Yugopapir.

Foto: Wikimedia

Tagovi: dinamo, zlatko škorić,

Više iz kategorije