Kreću radovi na energetskoj obnovi zgrade OŠ Dobriše Cesarića

Projekt se provodi od travnja 2019. do listopada 2020., a vrijedan je 11.5 milijuna kuna

Jučer je održana konferencija za medije u povodu početka radova na energetskoj obnovi zgrade Osnovne škole Dobriše Cesarića na kojoj su sudjelovali gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić sa suradnicima i ravnateljica Škole Gordana Fileš.

Osnovna škola Dobriše Cesarića otvorena je 1964. godine, pohađa ju 358 učenika i zapošljava 46 djelatnika. Provedbom energetske obnove, poboljšati će se energetske karakteristike zgrade postavljanjem toplinske izolacije i zamjenom neučinkovite stolarije i bravarije kao i modernizirati sustav grijanja, hlađenja i ventilacije. Ugraditi će se energetski učinkovita rasvjeta, a na krov objekta instalirati će se fotonaponska elektrana.

Primjenom mjera energetske učinkovitosti smanjiti će se potreba za toplinskom energijom za 337 MWh godišnje (83%), a emisija CO2 za 211 t/godišnje.

Projekt se provodi od travnja 2019. do listopada 2020. u vrijednosti od 11.473.990,35 kn, za koji su dodijeljena bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u  iznosu od  4.324.642,55 kn.

„Danas smo ovdje ispred Osnovne škole Dobriše Cesarića, jedne u nizu brojnih objekata na kojima smo ili završili ili započeli energetsku obnovu. Svaka energetski obnovljena zgrada je i te kako značajna za postizanje globalnog cilja vezano uz smanjenje negativnog utjecaja klimatskih promjena“, istakao je gradonačelnik Milan Bandić.

Projekt vrijedan 11 milijuna kuna uz sufinanciranje iz EU fondova od 4,3 milijuna kuna ima svoje značenje u mozaiku pozitivnih  gospodarskih efekata koje ovakvi projekti izazivaju. To su: energetske uštede, smanjenje emisija CO2 i značajan poticaj za lokalno gospodarstvo kroz kreiranje novih poslovnih mogućnosti, novih radnih mjesta, doprinos u pozitivnim ekonomskim pomacima i poticanju gospodarskog razvoja u cjelini.
 
„Pored OŠ Dobriše Cesarića gdje smo se danas okupili, u tijeku su radovi na još 23 zgrade. Prije nekoliko dana započeli radovi na OŠ Lučko, OŠ Vukomerec, Dječjem vrtiću Zapruđe, na Centru kulture na Pešćenici, također je pokrenuta  energetska obnova Zimskog plivališta Mladost vrijedna 17 milijuna kuna, Područnog ureda Pešćenica vrijedna 16 milijuna kuna, odnosno sveukupne vrijednosti investicije 65 milijuna kuna, od čega 31 milijun kuna iz bespovratnih sredstava Europske unije“, istaknula je pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić.

„Također smo prije dva mjeseca završili energetsku obnovu Doma za starije osobe Trešnjevka u vrijednosti 6,6 milijuna kuna, od čega 3 milijuna iz bespovratnih sredstava EU. Energetska potrošnja u Domu smanjena je 76%, a financijska ušteda se procjenjuje na 450.000 kn godišnje“, dodala je pročelnica Jozić.

foto: Grad Zagreb

Tagovi: energetska obnova, konferencija, milan bandić, osnovne škole,

Više iz kategorije