Koliko doista poznajete Zagreb: Znate li što znače otvorena vrata i kule na grbu Grada Zagreba?

UOČI DANA GRADA ZAGREBA

  • Kultura
  • Objavljeno 30.05.2019
  • Piše: Nikol Boljfetić

U petak ćemo obilježiti još jedan Dan Grada Zagreba, a tim povodom donosimo zanimljivosti o našem gradu. Nakon što smo doznali, ili pak utvrdili, zbog čega je Majka Božja od Kamenitih vrata zaštitnica Zagreba, moramo se osvrnuti i na grb grada.

U petak obilježavamo zaštitnicu našeg grada: Kako je Majka Božja od Kamenitih vrata postala zaštitnica Zagreba?

“U plavome polju na zelenome brijegu nalazi se srebrni/bijeli grad sa trima kulama i otvorenim zlatnim/ žutim vratima; gore desno zlatna/žuta šesterokraka zvijezda, gore lijevo srebrni/bijeli polumjesec.”

Do 1986. godine štit Grada Zagreba je “nosio” crvenu boju, a skicu za plavi grb napravio je Branko Šenoa, sin književnika Augusta Šenoe.

Na crkvi sv. Marka prikazan je grb na crvenoj podlozi, postavljen nakon velikog potresa koji je Zagreb pogodio 1880. godine. Kada je 1896. prihvaćena skica Branka Šenoe, nije bilo dovoljno sredstava za mijenjanje grba na krovu ove zagrebačke crkve te je u tom izdanju ostao do danas.

Otvorena vrata utvrde vjerodostojno prenose ljubaznost Zagreba te spremnost njegovih stanovnika da prihvate svakog posjetitelja. Zvijezda je znak staroslavenske božice ljepote – Lade, a polumjesec krije boga Lelja, zaštitnika ljubavi.

Modra boja u kombinaciji sa srebrnom i bijelom motiv su uzašašća Blažene Djevice Marije te su poruka sukoba nebeskog i zemaljskog, odnosno božanskog i ljudskog. Upravo ovaj grb temelj je za današnji grb, propisan 1999. godine.

Foto: Zagreb.hr

Tagovi: grb grada zagreba,

Više iz kategorije

Copyright © 2024 | Sva prava pridržana
Nije dopušteno prenošenje i preuzimanje sadržaja bez dozvole!

Izrada: