Kipar Hrvoje Urumović predstavlja se na izložbi “Kad dječak odraste”

Radovi koji će biti predstavljeni na izložbi ajednički su elementi humora, apsurda, ludizma, ironije,  postupci reinterpretacije, korištenje ready-madea i pop arta...

  • Kultura
  • Objavljeno 17.09.2018
  • Piše: Alan Srčnik

Na izložbi “Kad dječak odraste”, koja se otvara u utorak, 18. rujna, u Laubi – kući za ljude i umjetnost, akademski kipar Hrvoje Urumović izložit će svoje prostorno ambijentalne kiparske instalacije nastale u proteklih osam godina.

“Urumović se istaknuo među mlađom generacijom hrvatskih kipara s prepoznatljivim radovima u kojima se koristi motivima iz umjetnosti, pop kulture, filma i stripa, medija i svakodnevice kako bi ocrtao apsurde suvremenog društva”, stoji u najavi izložbe.

Ponajviše radi u mediju klasičnog kiparstva i ne bježi od klasičnog skulptorskog pristupa, ali mu daje stripovski, pa čak i karikaturalni karakter.

“Radovima na izložbi zajednički su elementi humora, apsurda, ludizma, ironije,  postupci reinterpretacije, korištenje ready-madea i pop arta, kao i njihovo međusobno ispreplitanje”, ističe se.

HRVOJE URUMOVIĆ

Hrvoje Urumović (Sarajevo, 1976.) diplomirao je 2000. na Odsjeku za kiparstvo Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, a tri godine kasnije magistrirao na poslijediplomskom studiju na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje u Ljubljani.

Od 2005. godine nastavno je angažiran na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci na Katedri za kiparstvo, gdje je sada u zvanju izvanrednog profesora.

Imao je niz samostalnih i više desetaka skupnih izložbi, autor je mnogih javno izvedenih spomeničkih djela, a  za svoj rad dobio je brojne domaće i međunarodne nagrade.

Njegova izložba dio je Laubina ciklusa “Hrvatska umjetnost danas”, a može se razgledati do 28. rujna.

(Hina)

Tagovi: hrvoje urumović, izložba, lauba,

Više iz kategorije