KBC Zagreb prvi u jugoistočnoj Europi nabavio uređaj za reanimaciju bubrega

U KBC-u Zagreb u srijedu je predstavljen rad novog uređaja za reanimaciju bubrega koji bi trebao znatno poboljšati kvalitetu transplantacijskog programa

  • Lifestyle
  • Objavljeno 10.10.2018
  • Piše: Alan Srčnik

U KBC-u Zagreb u srijedu je predstavljen rad novog uređaja za reanimaciju bubrega koji bi trebao znatno poboljšati kvalitetu transplantacijskog programa na Rebru gdje se godišnje obavi stotinjak presađivanja bubrega bolesnicima u terminalnom stadiju zatajenja tog organa – piše Nacionalniportal.hr, prenoseći Hina-u.

To je prvi takav uređaj u Hrvatskoj i u jugoistočnoj Europi, a Klinički bolnički centar Zagreb kupio ga je za 25.000 eura za potrebe svog transplantacijskog tima.

Tijekom prezentacije funkcioniranja uređaja za mehaničku prezervaciju bubrega u periodu od eksplantacije do implantacije priključen je prvi bubreg u svrhu edukacije hrvatskih liječnika koju provode njihovi kolege iz Belgije.

U uređaj se stavlja bubreg izvađen iz tijela kako bi ga se reanimiralo prije nego što uđe u program transplantacije kod primatelja. Na prezentaciji je prikazano kako je uređaj pulsativno imitirao cirkulaciju krvi do trenutka presađivanja.

Koordinatorica transplantacijskog tima Jasna Brezak uvjerena je da je riječ o značajnom iskoraku u kvaliteti transplantacijskog programa bubrega ne samo u KBC-u Zagreb, već i u cijeloj Hrvatskoj.

Pomoć je to, kaže, pri presađivanju bubrega koji su sve lošije kvalitete zbog sve starije dobi donora. U Hrvatskoj u prosjeku oni su stariji od 62 godine.

“U nekim zemljama kao što su Nizozemska, Francuska i Kanada svaki izvađeni bubreg, u svrhu transplantacije, prvo ide u takav uređaj, a tek onda na transplantaciju”, kaže Brezak.

Ističe da uređaj u konačnici donosi velike uštede za zdravstveni sustav jer smanjuje postoperativne komplikacije i skraćuje boravak u bolnici nakon presađivanja organa.

“U konačnici je taj uređaj  jedna velika ušteda za cijeli program transplantacije. Nakon njegova izuma 2004., to su prve prepoznale bogate zemlje pa su za svaku svoju bolnicu nabavile više takvih uređaja”, izjavila je Brezak na prezentaciji novoga uređaja.

KBC Zagreb bi već početkom iduće godine mogao nabaviti još jedan takav uređaj zbog čega su u timu za transpalantaciju bubrega presretni.

Imat će, kažu, tu privilegiju da prvi put u ovom dijelu jugoistočne Euope imaju uređaje koji će im dati dodatni zamah i krila u tom programu.

U KBC-u Zagreb trenutačno oko 90 ljudi čeka na transplantaciju bubrega, a godišnje se obavi takvih zahvata između 80 i 100, s tim da se broj tih zahvata smanjuje iz godine u godinu jer su donori sve stariji.

“Ne želimo zamijeniti loš organ manje lošim već dobrim organom”, ističe Brezak.

Podsjeća i da je Hrvatska među osam zemalja, članica Eurotransplanta, najbolja  po kvaliteti i broju transplantacija ne samo bubrega, nego i srca i jetara.

Foto: HINA/ Tomislav PAVLEK /tp

Tagovi: ranimacija bubrega, rebro, zagreb,

Više iz kategorije