Kazalište “Joza Ivakić” iz Vinkovaca sa “Staklenom menažerijom” gostuje u Gavelli

"Staklena menažerija" građanska je drama smještena u 20. stoljeće u dom američke obitelji Wingfield. Riječ je o srednjoj radničkoj klasi u čijem su središtu majka Amanda, kći Laura, sin Tom (ujedno i pripovjedač) te gost Jim O' Connor.

  • Kultura
  • Objavljeno 15.01.2019
  • Piše: Marko Leskovar

Zagrebačko Gradsko dramsko kazalište Gavella ugostit će u utorak 22. siječnja kazalište “Joza Ivakić” iz Vinkovaca s predstavom “Staklena menažerija” Tennesseeja Williamsa u režiji Dražena Ferenčine, piše Nacionalni Portal prenoseći Hina-u.

“Staklena menažerija” građanska je drama smještena u 20. stoljeće u dom američke obitelji Wingfield. Riječ je o srednjoj radničkoj klasi u čijem su središtu majka Amanda, kći Laura, sin Tom (ujedno i pripovjedač) te gost Jim O’ Connor.

“Majčinska ljubav i briga koja često ima kontra produkt, velika ljubav brata prema sestri, želja za bježanjem iz sjedilačkog života, te strah od stvarnog života glavni su pokretači ove priče”, stoji u najavi.

Praizvedena 1944. na Broadwayu, “Staklena menažerija” prvi je veliki kazališni uspjeh danas dramskog klasika 20. stoljeća – Tennessee Williamsa, koja ga je otkrila kao značajno ime, a sam je komad postao nukleus za sve ono što će kasnije napisati.

Posvećen psihički bolesnoj sestri, po čijem je uzoru i stvoren lik Laure, “Staklena menažerija” začetak ima u kratkoj priči “Portret djevojke u staklu” iz koje je zatim napisan scenarij, na kraju pretvoren u dramu koja je i dan danas opće mjesto svakog repertoarnog kazališta.

“Više od šest desetljeća nakon nastanka ove drame, živimo vrijeme u kojem je svijet temeljen na nametnutoj kompeticiji potrošačkog društva, najavljen u ‘Staklenoj menažeriji’, doveden do krajnosti pa je uspješnost postala jedini kriterij. Ali, ta uspješnost nikad nije ljudska, unutarnja, ona mora biti manifestirana prema vani, zadana je surovim društvenim okvirima”, stoji nadalje u najavi.

Redatelj i autor dramaturške adaptacije je Dražen Ferenčina, koji uz suradnike potpisuje i scenografiju te odabir glazbe, kostime je odabrao Zvonkeo Majdiš a igraju: Areta Ćurković, Matea Marušić, Vladimir Anić i Ivan Vukelić.

Tagovi: joza ivakić, kazalište, vinkovci, zagreb,

Više iz kategorije