Kampanjom “Sačuvajmo zdrave dojke” upozoreno na važnost redovitog pregleda i samopregleda dojki

Kampanja "Sačuvajmo zdrave dojke" počela je u subotu ujutro na Zrinjevcu, a cilj joj je informirati javnost o važnosti potrebe redovitog pregleda i samopregleda dojki...

  • Lifestyle
  • Objavljeno 13.10.2018
  • Piše: Alan Srčnik

Javno-zdravstvena kampanja “Sačuvajmo zdrave dojke”, kojoj je cilj informirati javnost o važnosti potrebe redovitog pregleda i samopregleda dojki, održana je u subotu u središtu Zagreba.

Kampanju treću godinu za redom, u listopadu – mjesecu prevencije karcinoma dojki, organizira udruga P.I.N.K. life – Pogled iz novog kuta. Akcijom se upozorava na globalni problem karcinoma dojke. Zadnje statistike pokazuju da u Hrvatskoj obolijeva 2748 osoba, a umire 853. Pozitivno je, kako ističu, da je u usporedbi na prethodnu statistiku broj umrlih u padu. Udruga P.I.N.K. life akcijom želi potaknuti žene na redovite preventivne preglede i liječenje po svjetskim standardima.

Javno-zdravstvena kampanja “Sačuvajmo zdrave dojke” počela je u subotu ujutro na Zrinjevcu. Nakon pozdravnih govora pokrovitelja, humanitarna šetnja krenula je gradskim ulicama do Trga Petra Preradovića gdje je održana modna revija koju su nosile žene oboljele od raka dojke i javne osobe. Tim događanjem je udruga P.I.N.K life obilježila Europski dan zdravih dojki te educirala žene kako se ispravno samopregledati.

Humanitarnu povorku predvodili su motoristi iz kluba Pleter Chapter Croatia HOG s ružičastim vrpcama i balonima na svojim motorima. Na čelu povorke, uz oboljele žene i organizatore, koračali su gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč, izaslanik premijera državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić, izaslanica Hrvatskog sabora i ambasadorica kampanje “Sačuvajmo zdrave dojke” Sanja Putica, dr. Krešimir Martić, dr. Nenad Nola, Matija Vuica te brojni liječnici, pokrovitelji, prijatelji i suradnici udruge P.I.N.K. life.

Na Trgu Petra Preradovića žene oboljele od raka dojke, Nevenka Živković, Biserka Blažeka, Katarina Vukalović, Ivanka Zdilar, Maria Begić, Gordana Osman, Irena Filipčić, Etna Mustapić, Ivana Grgurić, Sanja Varadin, Irena Cajner Mraović i Brankica Crljenko, nosile su reviju hrvatskih modnih dizajnera Matije Vuice, Xenie design, Etna Maar, Neba, Ivone Glavaš, Ivana Alduka, Katarine Mamić, Aleksandre Dojčinović, Ivone Martinko, Ivane Jurić Nine, Snježane Mehun i Delight. Podršku na pisti pružile su im i žene iz javnog života – Sabina Glasovac, Sanja Putica, Diana Pleština, Ivana Ninčević, Hana Tabaković, Ivana Delač, Mia Dimšić, Natalija Đorđević, Nela Kocsic i Katarina Milković. Revija je završila puštanjem ružičastih balona u zrak u znak podrške oboljelim ženama.

“Ovim događanjem obilježili smo Europski dan zdravih dojki te upozorili na iznimnu važnost preventivnih samopregleda dojki. Javnost je potrebno što više informirati jer upravo preventivni pregled može spasiti život. Naše gospođe koje se liječe od karcinoma i danas su nas učinile ponosnima. Mi smo tu zbog njih i, iako su prošle ili upravo prolaze teške terapije, danas su hrabro prošetale ružičastom pistom i pokazale svoju ljepotu i snagu”, izjavila je predsjednica udruge P.I.N.K life – Pogled iz novog kuta Nives Moric.

Članovi udruge građanima su dijelili letke s detaljno opisanim postupcima samopregleda, a dr. Krešimir Martić je na medicinskom modelu poprsja edukacijske lutke, koju je udruzi donirao NK Dinamo, pokazivao građankama kako se mogu ispravno samopregledati.

Istaknuli su kako je ta akcija samo početak kampanje „Sačuvajmo zdrave dojke“, koja će se nastaviti kroz listopad i studeni zahvaljujući partnerima udruge P.I.N.K. life. Želeći pomoći u podizanju osvještenosti o toj teškoj bolesti Oh Yeahh! Hrvatska odlučio je od prodaje svakog svojeg balzama, koji će biti označeni ružičastom bojom, donirati pet kuna udruzi. Također, dio prihoda od kupnje Coverderm pudera, kapsula za žene u menopauzi koje su preboljele karcinom dojke Femarelle te antioksidansa Flavin, kojeg Međunarodna liga protiv raka preporuča osobama oboljelima od raka i onima na kemoterapiji, bit će doniran udruzi P.I.N.K. life koja okuplja onkološke bolesnike, socijalno ugrožene osobe, zdravstvene djelatnike, volontere, kao i osobe društveno i socijalno osviještene za taj problem. Cilj udruge je poboljšati kvalitetu života, socijalnu uključenost i prava pacijenata oboljelih od malignih bolesti, njihovih obitelji i mladih liječenih od malignih bolesti.

Kampanja se održava pod nazivom P.I.N.K. life – “Sačuvajmo zdrave dojke”, uz potporu Adria Medie te pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva zdravstva, zagrebačke Gradske skupštine i gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

(Hina)

FOTO: HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Tagovi: dojke, kampanja, zdravlje,

Više iz kategorije