Kalmeta u svojoj obrani odbacio Uskokove optužbe za korupciju

"Uskokova optužnica je bez ikakva dokaza i s paušalnim ocjenama", kazao je Kalmeta. Dodao je da je dugo razmišljao treba li uopće iznositi obranu nakon 54 raspravna dana, 90 svjedoka i financijskog vještačenja za koje tvrdi da mu idu u prilog.

  • Politika
  • Objavljeno 23.01.2019
  • Piše: Marko Leskovar

Bivši HDZ-ov ministar Božidar Kalmeta u srijedu je na zagrebačkom Županijskom sudu u svojoj obrani odbacio Uskokove optužbe za izvlačenje novca iz cestarskih poduzeća i štetu ministarstvu prometa kojemu je bio na čelu naručivanjem promotivnog filma “Prometna renesansa Hrvatske”, piše Nacionalni Portal, prenoseći Hina-u.

“Uskokova optužnica je bez ikakva dokaza i s paušalnim ocjenama”, kazao je Kalmeta. Dodao je da je dugo razmišljao treba li uopće iznositi obranu nakon 54 raspravna dana, 90 svjedoka i financijskog vještačenja za koje tvrdi da mu idu u prilog.

“Potvrdilo se da nisam učinio ništa što mi se stavlja na teret, a pritom se nikada nisam niti ću se ikada pozivati na politiku u kojoj sam više od 25 godina”, kazao je Kalmeta.

Uskok u optužnici tvrdi da je Kalmeta povezao ljude iz svojeg ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) te da je sa suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta. Osim toga tereti ga se i da je narudžbom promotivnog filma “Prometna renesansa Hrvatske” ministarstvo koje je vodio oštetio za 600.000 kuna.

Kalmeta od početka odbacuje optužbe, a nakon podizanja optužnica u aferi Remorker, a potom i zbog “Prometne renesanse Hrvatske” isticao je da je žrtva političkog progona. Prvu je optužnicu, tvrdio je tada Kalmeta, glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan protiv njega podigao “po nalogu Zorana Milanovića”, a drugu “kako bi se dodvorio Mostu”, koji je s HDZ-om tada bio u vladajućoj koaliciji.

Uz Kalmetu su optužnicom obuhvaćeni i njegovi najbliži suradnici iz ministarstva – bivši državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković te državni tajnik Milivoj Mikulić koji je također bio u upravi HAC-a. U optužnici se spominje i bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban, čelnici građevinskih tvrtki Damir Kezele, Miroslav Bunić i Petar Pečin te ljudi iz HAC-a i HC-a Jurica Prskalo, Mario Lovrinčević i Sandro Vukelić. Oni će svoje obrane iznijeti nakon prvooptuženog Kalmete.

Nekadašnji financijski direktor HAC-a Josip Sapunar još je u istrazi Livakovića i Mikulića prokazao kao osobe kojima je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker u vlasništvu Igora Premilovca koji je poput Sapunara, nakon priznanja Uskokovih optužbi, sporazumno osuđen na povrat novca i rad za opće dobro. Nagodbu s tužiteljstvom, nakon priznanja optužbi, postigao je i bivši direktor u Viaduktu Ivan Berket.

Drugi krak afere Remorker proširio se na Hrvatsku gospodarsku komoru i njenog dugogodišnjeg čelnika Nadana Vidiševića.

Foto: Youtube

Tagovi: kalmeta, optužbe, Uskok,

Više iz kategorije