Jubilarni 30. Božić u Ciboni

Posjetiteljima u dvorani te gledateljima i slušateljima HRT-a tradicionalnu božićnu čestitku uputili su na kraju koncerta pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić

  • Kultura
  • Objavljeno 27.12.2018
  • Piše: Alan Srčnik

Tradicionalni svečani koncert “Božić u Ciboni” održan je na blagdan svetog Stjepana, po 30. put, u Košarkaškom centru Dražen Petrović u Zagrebu gdje su posjetitelji mogli uživati u glazbi gotovo tisuću izvođača: solista, pjevačkih zborova i orkestra Gradskog kazališta Komedija i Jazz orkestra HRT-a – piše Nacionalniportal.hr, prenoseći Hina-u.

“U to vrijeme godišta”, “Tri kralja”, “Djetešce nam se rodilo”, “Radujte se narodi”, “Tiha noć” samo su neke od božićnih pjesama koje su izvodili glazbeni umjetnici i orkestar pod dirigentskom palicom Zdravka Šljivca.

Na koncertu su nastupili: Mateo Pilat, Nika Pastuović, Kim Verson, Iva Galić, Jana Pogrmilović, Barbara i Rajko Suhodolčan, Igor Geržina, Mirko Švenda Žiga i Zvjezdice, Marko Bošnjak, Isadora, Lucia i Ricardo Luque, Antonela Doko, Boris Ćiro Gašparac, Adrijana Baković, Dječji operni zbor i Zagrebački anđeli, Saša Lozar, Irma Dragičević, Leon Košavić, Kvartet Gubec, zbor Panis Angelicus, Orest Shourgot, Tanja Ruždjak, Ozren Bilušić, Nika Pastuović i Anabela Barić, Mješoviti pjevački zbor Roženice iz Pazina i zborovi Zajednice folklornog amaterizma grada Zagreba.

Posjetiteljima u dvorani te gledateljima i slušateljima HRT-a tradicionalnu božićnu čestitku uputili su na kraju koncerta pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

“Istinska umjetnost uvijek ima snagu proroštva jer čuva spomen i održava čežnju za istinom. Dijete u jaslama jače je od bilo koje ideologije koja pokušava dokinuti, prekinuti povezanost čovjeka i Boga, koja ponižava od Boga darovano ljudsko dostojanstvo. I večeras smo susreli tu istu snagu”, poručio je mons. Šaško te podsjetio na “Božić u Ciboni” prije 30 godina kada se, kako je rekao, “u Božiću očitovala čežnja za hrvatskom slobodom pod teretom komunizma”.

“U duhu Božića, osobito u božićnim pjesmama živjela je ljepota, istina i dobrota koja obnavlja, jača, tješi i vraća čovjeka na temeljni smisao. Tom istom snagom i danas možemo obnavljati hrvatsko društvo dok gledamo ovu djecu i mlade na tragu istog Božićnog nadahnuća”, istaknuo je mons. Šaško te poručio da treba živjeti “novu pjesmu, Kristov dar ljubavi” i poželio svima sretan Božić i blagoslovljenu Novu 2019. godinu.

Gradonačelnik Bandić upozorio je kako se Hrvatska suočava s jednim od najvećih izazova nakon pobjedničkog Domovinskog rata jer “naša zemlja ostaje pusta, a oni koji su trebali pridonositi njezinom razvoju, nažalost, postaju dio napretka nekih drugih zapadnih zemalja”.

“U danima kada si međusobno čestitamo Božić i ispisujemo najljepše želje i poruke nade čini nas žalosnima što mnogi u Hrvatskoj gube vjeru u budućnost, nemaju vremena čekati da političari ispune svoja obećanja i učine Hrvatsku zemljom rada, reda i blagostanja pa i dalje razmišljaju o boljoj budućnosti negdje drugdje. Čini nas žalosnima što majke moraju raditi prekovremeno kako bi mogle prehraniti svoje obitelji umjesto da svojim najdražima poklone svoje vrijeme i blizinu. Tužni smo što se obitelj sve više rastače i omalovažava, što daleko više ljudi umire nego se rađa – jer čemu sve ako nema ljudi”,  istaknuo je Bandić i naglasio kako svi moraju postati svjesni svoje odgovornosti za sudbinu i živote svojih bližnjih i učiniti sve kako bi stvorili okruženje po mjeri Boga i čovjeka.

Podsjetivši da je u Zagrebu prije dva tjedna postavljen spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, Bandić je obećao da će se preko puta tog spomenika za idući “Božić u Ciboni” izgraditi najljepši spomenik Domovini za koju su najzaslužniji hrvatski branitelji i prvi hrvatski predsjednik.

Koncert “Božić u Ciboni” održan je pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, u suradnji sa Zagrebačkom nadbiskupijom, Košarkaškim centrom Dražen Petrović, Ustanovom Upravljanje sportskim objektima, te Hrvatskom radiotelevizijom zahvaljujući kojoj se koncert mogao pratiti na Drugom programu HTV, Drugom programu Hrvatskog radija, Radio Sljemenu te platformi HRTi.

foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Tagovi: božić, cibona, dražen petrović, koncert,

Više iz kategorije