Jeste li odjenuli crveno donje rublje?

Evo što vam je sve činiti na Silvestrovo i Novu godinu da bi vas u idućoj godini pratila sreća....

  • Lifestyle
  • Objavljeno 31.12.2018
  • Piše: Lucija Tokić

Silvestrovo – posljednji dan u godini naziv je dobio po papi Svetom Silvestru I. čiji je pontifikat (razdoblje vladanja Pape) trajao 21 godinu, 11 mjeseci i jedan dan, a završio je 31. prosinca 335. godine.  Slavi ga se kao i zaštitnika od gube.

Za ovaj dan i prvi dan nove godine su rasprostranjena razna vjerovanja čega se sve morate pridržavati da bi vam  godina bila sretna i uspješna.

Najuvrježenije i najpoznatije je ono o crvenom donjem rublju, odnosno da bi “zagarantirali” sreću u idućoj godini poželjno je da u takvom komadu odjeće dočekate Novu godinu.

Nošenje donjeg rublja crvene boje zapravo datire iz davnih vremena spaljivanja vještica. Tada se crvena povezivala s krvlju, đavlom i čarobnjaštvom. Kako nije bilo pametno nositi je javno, jer su slijedile oštre kazne, ljudi su crvenu boju nosili ispod odjeće, u obliku krpica. Mnogi su vjerovali, a vjeruju i danas, kako simbolizira život i sunčevu energiju.

Na novogodišnjem stolu trebala bi se naći svinjetina jer svinja ruje prema naprijed pa će tako i ukućani kroz godinu napredovati i steći blagostanje, a ne piletina jer perad u vrtu čeprka “unazad”. Ne bi trebalo spremati ni zeca ni ribu kako sreća ne bi pobjegla poput uplašenog zeca ili otplivala poput ribe.

Kada se otvara šampanjac, namjestite se tako da vas pogodi čep. Naime, vjeruje se da vam u tom slučaju slijedi odlična godina. Ako vas čep nije pogodio, onda se pobrinite da popijete posljednji gutljaj iz boce jer i u tom slučaju slijedi odlična godina.

Ne iznosite ništa iz kuće tijekom dočeka nove godine, čak ne smijete istresti ni mrvice sa stolnjaka jer ćete biti bez novca.

Za sreću u ljubavi, Novu vam prva treba čestitati osoba suprotnog spola…

foto: Pexels (ilustracija)

Tagovi: doček, nova godina, silvestrovo, vjerovanja,

Više iz kategorije