JE LI VLADA I DALJE SPREMNA LJUDIMA POPUT JOZINOVIĆA DATI NA UPRAVLJANJE DVIJE MILIJARDE KUNA?!

Bivši ministar zaštite okoliša i energetike, prof. dr. sc.  Slaven Dobrović ističe  održivo, kružno  gospodarenje  otpadom

  • Politika
  • Objavljeno 18.12.2018
  • Piše: Alan Srčnik

Nakon što je donesena odluka o pokretanju istrage nad Mladenom Jozinovićem, bivšim direktorom odlagališta Piškornica,  Most NL opet postavlja pitanje  modela  gospodarenja otpadom koji se sastoji od izgradnje skupih i nefunkcionalnih centara za gospodarenje otpadom (CGO), u kojima nema recikliranja niti kružnog gospodarenja, već samo promašene obrade i visoke amortizacije. Nažalost, upravo to je bio i ostao cilj skupine “poduzetnika”  koja ima predstavnike u Grupaciji centara za gospodarenje otpadom, a kojom je niz godina predsjedao upravo Jozinović. Svu nakaradnost ovoga pristupa dodatno pokazuje i njegovo samonagrađivanje za poslovanje koje se svodilo tek na dobro naplaćeno trpanje smeća s pratećim pojavama kao što su požari, zagađenje zraka i velika ugroza za podzemne i površinske vode.

Bivši ministar zaštite okoliša i energetike, prof. dr. sc.  Slaven Dobrović ističe  održivo, kružno  gospodarenje  otpadom, temeljeno  na odvojenom prikupljanju,  na  mreži sortirnica, kompostišta i centara za ponovnu uporabu, zajedno s reciklažnim dvorištima pune funkcionalnosti. 

“Most je zahtijevao preusmjeravanje EU sredstava iz CGO-a u ekološku infrastrukturu  koja jedina  može osposobiti komunalni sektor  za postizanje stopa recikliranja koje smo prihvatili i zakonski potvrdili.  Izlaskom Mosta iz Vlade ponovo  afirmirani CGO-i  dobili su novu priliku,  bez obzira na katastrofalne primjere Marišćine i Kaštijuna, te njihovu visoku cijenu i  punu  neprimjerenost  za ispunjavanje međunarodno preuzetih obveza”, rekao je Dobrović.

Teško je razumjeti da u današnje vrijeme, kada je princip održivog razvoja i kružnog gospodarenja otpadom postao imperativ, državna administracija “Jozinovićev model“ ponovo smatra glavnim i neizostavnim dijelom gospodarenja otpadom te su kapaciteti CGO-a povećani (za 41% u odnosu na PGO RH 2017.) i za njihovo financiranje spremna je dati preko dvije milijarde kuna!?

Tagovi: most nl,

Više iz kategorije