Javnozdravstvena kampanja Spolno zdravlje “Nema maženja bez paženja”

Tijekom ljetnih mjeseci, putem info panoa, svlačionica na plažama diljem Hrvatske i plakata u ljekarnama bit će prikazane preventivne poruke

  • Lifestyle
  • Objavljeno 18.06.2020
  • Piše: Ivona Amidžić

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) će do kraja rujna provoditi javnozdravstvenu kampanju Spolno zdravlje “Nema maženja bez paženja” kojom želi pojačati svijest građana, posebice mladih između 15 i 25 godina, o važnosti očuvanja i zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja.

U sklopu kampanje, tijekom ljetnih mjeseci, putem info panoa, svlačionica na plažama diljem Hrvatske i plakata u ljekarnama bit će prikazane preventivne poruke, stoji u priopćenju HZJZ-a.

Kampanja će obuhvatiti najatraktivnije plaže na Hvaru i Braču, Umagu, Splitu, Dubrovniku, Makarskoj, Crikvenici, Krku i drugim gradovima i otocima.

“Ljetni odmori vrlo su često razdoblja u kojima zanemarujemo rizik od slučajnih partnera i takozvane “zarazne šestorke”, u koju uključujemo najčešće spolno prenosive infekcije: HPV, mikoplazmu, ureaplazmu, herpes, klamidiju i gonoreju”, istaknuo je Davor Plažanin, voditelj podelementa Spolno zdravlje u sklopu elementa Zdravstveno obrazovanje projekta Živjeti zdravo.

Stoga mlade žele na na atraktivan i zanimljiv način pozvati na odgovoran spolni život i educirati o načinima prijenosa spolno prenosivih infekcija, kao i zaštite od njih.

60 posto dječaka i 50 posto djevojčica među 15-godišnjacima nije koristilo zaštitu

Prema nizu istraživanja, u Hrvatskoj je prosječna dob stupanja u prvi spolni odnos u maloljetnoj dobi od 16 do 17 godina.

Zabrinjavajuće je što prema najnovijim podacima istraživanja HBSC (Health Behaviour in School-aged Children) provedenom na 15-godišnjacima, 23 posto dječaka i šest posto djevojčica izjavilo je da su imali spolni odnos, a od toga 60 posto dječaka i 50 posto djevojčica nije pri tome koristilo zaštitu.

Iz tog razloga, naglasak kampanje je na mladima koji su često suočeni sa zbunjujućim i proturječnim informacijama iz nepouzdanih izvora, stoga je od iznimne važnosti omogućiti im pristup točnim i provjerenim informacijama, navodi HZJZ.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: hzjz, kampanja, mladi, nema maženja bez paženja, spolno zdravlje, zaštita,

Više iz kategorije