Jandroković i njegov kanadski kolega Regan pozdravili partnerstvo u CETA-i i NATO-u

Hrvatska je bila treća po redu zemlja koja je ratificirala CETA-u, a njezine su prednosti jasne iz podatka da je već u prvih devet mjeseci 2018. robna razmjena porasla više od sto posto, rekao je predsjednik Sabora. 

  • Politika
  • Objavljeno 14.01.2019
  • Piše: Marko Leskovar

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i njegov kanadski kolega Geoff Regan pozdravili su u ponedjeljak u Zagrebu dobrobiti trgovinskog sporazuma između Kanade i Europske unije, koji uz članstvo u NATO-u omogućuje jačanje svekolike suradnje dviju partnerskih zemalja, piše Nacionalni portal, prenoseći Hina-u.

Gospodarska suradnja, osobito turizam i članstvo u NATO-u, stupovi su na kojima počiva suradnja dviju zemalja, rekao je Jandroković u izjavi za novinare u Saboru nakon sastanka s predsjednikom Zastupničkog doma parlamenta Kanade koji je na njegov poziv doputovao u uzvratni službeni posjet Hrvatskoj.

Uz pitanja iz međunarodnih i bilateralnih odnosa, glavne teme razgovora bile su kako unaprijediti svekoliku, a osobito  gospodarsku suradnju, kako povećati kanadske investicije u Hrvatsku, odnosno hrvatski izvoz u Kanadu.

“U tome je CETA (Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum između Europske unije i Kanade) iznimno bitan sporazum”, rekao je Jandroković.

Hrvatska je bila treća po redu zemlja koja je ratificirala CETA-u, a njezine su prednosti jasne iz podatka da je već u prvih devet mjeseci 2018. robna razmjena porasla više od sto posto, rekao je predsjednik Sabora.

“Zadovoljni smo što je Republika Hrvatska podržala CETA-u”, rekao je Regan i dodao: “Mislimo da je CETA vrlo važna za budućnost, za stvaranje radnih mjesta, za veze između dviju zemalja”.

Regan smatra da taj sporazum pruža prostor za više ulaganja i širenje razmjene i u drugim područjima.

Jandroković i Regan istaknuli su da su nekih 300.000 Hrvata u Kanadi snažan most koji povezuje dvije zemlje koje partnerske odnose grade više od 25 godina.

Most između dviju zemalja je i članstvo u NATO-u, ali i kanadski turisti koji posjećuju Hrvatsku, čijem je velikom broju doprinijela i izravna zrakoplovna veza iz Zagreba i Splita za Toronto, rekao je Jandroković.

Regan, koji u Hrvatskoj boravi i u utorak, kazao je da je posjetio i Dubrovnik i Ston te da je “imao prilike okusiti samo djelić veličanstvene hrvatske ljepote i gostoljubivosti”.

Tagovi: CETA, Jandroković, NATO, regan,

Više iz kategorije