Izmjena statuta grada Zagreba

Skupština većinom glasova prihvatila izmjenu

  • Politika
  • Objavljeno 30.10.2018
  • Piše: Lucija Tokić

Većina zastupnika zagrebačke Gradske skupštine podržala je danas izmjenu Statuta Grada Zagreba dok je oporba smatrala da se time dovodi u pitanje autonomija rada zagrebačke Gradske skupštine te bi time gradonačelnik Milan Bandić preuzeo potpunu kontrolu nad Gradskom skupštinom.

Za izmjenu Statuta Grada Zagreba glasovalo je 28 gradskih zastupnika, 17 ih je bilo protiv, a četiri suzdržana.

Statut Grada Zagreba izmijenjen je slijedom  Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi po kojem Stručna služba Gradske skupštine Grada Zagreba treba biti ustrojena kao upravno tijelo Grada Zagreba, a čelnik toga upravnog tijela treba imati status pročelnika kojeg imenuje gradonačelnik na temelju javnog natječaja i koji je za svoj rad odgovoran gradonačelniku.

Oporba se pribojavala da bi usvajanjem toga prijedloga gradonačelnik preuzeo potpunu kontrolu nad Gradskom skupštinom.

MATEJ MIŠIĆ – KLUB SDP-a/HSS/NAPRIJED HRVATSKA

Navodeći kako će se suzdržati od glasanja po tom pitanju, Matej Mišić (Klub SDP-a/HSS/Naprijed Hrvatska) upitao je do kojeg trenutka je Gradska skupština funkcionirala temeljem zakona, jer se sada taj Statut mijenja kako bi ona funkcionirala temeljem zakona.

Također, upitao je i do kojeg trenutka je Gradska skupština imala mogućnost imenovati tajnika i njegova zamjenika u Gradskoj skupštini većinom glasova svih zastupnika. Sada je, rekao je, prestala obaveza postojanja tajnika i njegova zamjenika te je dana mogućnost gradonačelniku da, temeljem javnog natječaja, imenuje pročelnike. Drži i kako će time Bandić imati mogućnost kontrolirati rad Gradske skupštine.

Mišić drži i da su imali mogućnost, sukladno Poslovniku Gradske skupštine, izmjenu Statuta poslati u javnu raspravu čime bi omogućili njegovu transparentniju izmjenu. Drži i kako sumnju u cijeli postupak izaziva činjenica da je do tih izmjena došlo temeljem anonimne predstavke na osnovu koje je i Ministarstvo uprave dalo svoje mišljenje. “Ostavljen je dojam da ova izmjena nije zakonska već je političko pitanje”, rekao je Mišić.

TOMISLAV TOMAŠEVIĆ – KLUB LIJEVOG BLOKA

Da se tu radi o političkoj, a ne pravnoj odluci drži i Tomislav Tomašević (klub Lijevog bloka) rekavši kako neće podržati taj prijedlog izmjena Statuta. Upozorio je kako nije dobro da zagrebačka Gradska skupština ne bira vođu svoje stručne stručne službe čime se, navodi, osigurava i autonomija rada Gradske skupštine. Tomašević je rekao i da sada Gradska skupština ne može izabrati ni vođu svoje stručne službe, već će ga birati gradonačelnik Milan Bandić.

ANDRIJA MIKULIĆ – KLUB HDZ 

Zahvalivši grupi ili pojedincu koji su podnijeli anonimnu prijavu jer su im “otvorili oči”, Andrija Mikulić (Klub HDZ) podržao je izmjene Statuta poručivši kako nitko nikada do sada nije radio protuzakonito. Smatra kako je da je danas “zakon takav kakav je” i s njim se trebaju uskladiti. Istaknuo je kako je gradonačelnik prvi čovjek izvršne vlasti i toga se treba držati.

LJERKA MINTAS-HODAK – NESTRANAČKI

Da je Gradska skupština i do sada postupala po zakonu istaknula je i Ljerka Mintas-Hodak (Nestranački) rekavši kako sada moraju prihvatiti nalog Ministarstva uprave.

(Hina)

foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Tagovi: izmjena, skupština, statut grada,

Više iz kategorije