Izloženost dimu tijekom trudnoće i ranog djetinjstva povezana s gubitkom sluha

Djeca koja su izložena dimu cigareta u maternici i tijekom ranog djetinjstva mogu imati dvostruko veće izglede za gubitak sluha od vršnjaka koji nisu bili izloženi duhanskom dimu, pokazalo je japansko istraživanje.

  • Lifestyle
  • Objavljeno 02.07.2018
  • Piše: admin

Ranija istraživanja pokazivala su da su odrasli pušači izloženi većem riziku gubitka sluha od nepušača no manje se znalo o tome kako izlaganje dimu tijekom djetinjstva ili trudnoće može utjecati na sluh novorođenčeta.

U okviru ovog istraživanja znanstvenici su proučili podatke o 50.734 djece rođene između 2004. i 2010. u gradu Kobeu u  Japanu. Oko četiri posto djece bilo je izloženo dimu tijekom trudnoće ili nakon rođenja a oko jedan posto i u trudnoći i nakon rođenja.

Testiranje sluha provedeno je kad su imali tri godine i utvrđeno je da je ukupno 4,6 posto djece imalo oštećenje sluha.

Izgledi za gubitak sluha bili su 68 posto veći ako su bili izloženi duhanskom dimu tijekom trudnoće i 30 posto veći ako su bili izloženi pasivnom pušenju nakon rođenja.

U slučajevima kad su bili izloženi dimu i tijekom trudnoće i nakon rođenja izgledi za gubitak sluha porasli su 2,4 put u odnosu na djecu koja nisu bila izložena duhanskom dimu.

“Pacijenti s najvećim rizikom oštećenja sluha su oni čije su majke pušile tijekom trudnoće”, kaže dr. Matteo Pezzoli otorinolaringolog iz talijanske bolnice San Lazzaro u Albi koji nije bio uključen u istraživanje.

“Zanimljivo je što se čini da pasivno pušenje odmah nakon rođenja dodatno pojačava toksični učinak dima u trudnoći”, dodaje Pezzoli.

Pušenje trudnica može naštetiti razvoju mozga fetusa, kaže Pezzoli a dim može oštetiti i senzorne receptore za vibracije zvuka u uhu koji prenose signale mozgu.

U svijetu oko 68 milijuna ljudi ima oštećenje sluha koje potječe iz djetinjstva, napisao je voditelj studije Kawakami sa sveučilišta Kyoto u Japanu u časopisu Paediatric and Perinatal Epidemiology.

Kako bi se zaštitilo zdravlje i sluh djece važno je da žena prestane puštiti prije nego što zatrudni ili kad otkrije da je trudna, kaže znanstvenik Huanhuan Hu iz Nacionalnog centra za zdravlje i medicinu u Japanu koji nije bio uključen u istraživanje.

“Kako bi se smanjio rizik izlaganja fetusa duhanskom dimu i drugi članovi obitelji trebali bi prestati pušiti ili barem ne pušiti u kući ili u blizini trudnica”, kazao je Hu.

(Hina)

Tagovi: Cigarete, Istraživanje,

Više iz kategorije