Izložba “Astralni simbolizam u vučedolskoj kulturi”

U Arheološkom muzeju u Zagrebu otvorena izložba o astralnim simbolima

  • Kultura
  • Objavljeno 18.10.2018
  • Piše: Lucija Tokić

Izložba “Astralni simbolizam u vučedolskoj kulturi” Muzeja vučedolske kulture, čiji je gostujući postav predstavljen jučer u Arheološkom muzeju u Zagrebu, multimedijalni je projekt koji na suvremen i zanimljiv način interpretira astralne simbole kulture koja se, kako je rečeno na svečanom otvorenju, s pravom može smatrati kolijevkom astronomije

Izložba je dio projekta “Povratak u prošlost – bakreno doba u sjevernoj Hrvatskoj”, a izvorno je postavljena pod nazivom “Astralni simbolizam na vučedolskoj keramici” u sklopu Festivala vučedolske kulture koji je Muzej pokrenuo 2017. godine uz proslavu druge godišnjice otvorenja Muzeja i stalnog postava.

“Vučedolci su poznavali čak šest zviježđa noćnoga neba po kojima su se orijentirali u vremenu i na osnovi kojih su ustanovili najstariji indoeuropski kalendar, a najpoznatije zviježđe koje su poznavali bilo je zviježđe Oriona”, rekla je Hutinec, koja je zajedno s Durmanom i Darkom Puharićem koautorica izložbe.

Izložba je otvorena do 4. studenog. Tijekom trajanja izložbenog projekta “Povratak u prošlost – bakreno doba u sjevernoj Hrvatskoj”, u Arheološkom muzeju gostovat će i izložba “Beketinci-Bentež, naselje iz eneolitika, ranoga i kasnoga srednjega vijeka” Arheološkog muzeja Osijek, koja se otvara 7. studenoga.

(Hina)

Foto: Hina

Tagovi: astronomija, vučedol,

Više iz kategorije