Iz Dumovca udomljen rekordan broj pasa i mačaka, više od tisuću

Istaknuli su kako je porast broja udomljenja pozitivan, no i dalje zabrinjava to što su se ti kućni ljubimci uopće našli na cesti.

  • Lifestyle
  • Objavljeno 16.01.2019
  • Piše: Marko Leskovar

Iz Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu lani je udomljeno 867 pasa i 229 mačaka, ukupno skoro tisuću i sto životinja, a to je, kako su priopćili, dvjestotinjak pasa i mačaka više nego 2017. godine, piše Nacionalni Portal, prenoseći Hina-u.

Istaknuli su kako je porast broja udomljenja pozitivan, no i dalje zabrinjava to što su se ti kućni ljubimci uopće našli na cesti.

“Rekordan broj udomljenja pasa i mačaka iz Dumovca rezultat je našeg sustavnog rada te sve veće svijesti građana o vrijednosti udomljavanja. U našem je skloništu ‘svoje ljude’ pronašlo najviše štenaca i mladih pasa, dio se građana odlučio za odrasle pse, a posebno nas veseli činjenica da je novi topli dom dobilo čak dvadeset seniora, tj. pasa starijih od osam godina”, rekao je Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba u čijem je sastavu sklonište u Dumovcu.

Skok se nada da će se primjenom novog Zakona o zaštiti životinja te podzakonskih akata smanjiti broj odbačenih kućnih ljubimaca te da će, zahvaljujući tome, prestati rušiti rekorde u njihovu udomljavanju.

Kako bi potaknuli građane da upravo u Dumovcu potraže kućnog ljubimca, sklonište organizira akciju “Udomljavanje je fora” te mnogobrojne edukacije u dječjim vrtićima, školama i knjižnicama.

Odrasle građane pozivaju i na volontiranje jer upravo volonteri “resocijalizacijom pasa kroz igru i šetnje povećavaju njihove izglede za udomljenje”.

Zahvaljujući produženju ZET-ove autobusne linije 276 Kvaternikov trg – Dumovec, volonteri i zainteresirani za udomljavanje pasa i mačaka sada autobusom mogu doći u neposrednu blizinu skloništa. Njegovi se djelatnici nadaju da će i to pomoći da stanari skloništa što kraće čekaju novi dom.

Tagovi: dumovec, mačke, psi, udomljavanje,

Više iz kategorije