Hrvatskom novinarskom društvu uručena Nagrada Miko Tripalo za 2018.

Tvrtko Jakovina: ''Tamo gdje su mediji slobodni nema straha''

  • Kultura
  • Objavljeno 02.03.2019
  • Piše: Ivona Amidžić

Hrvatskom novinarskom društvu (HND) u petak je uručena Nagrada Miko Tripalo za 2018. koja se dodjeljuje za promicanje europskih vrijednosti u hrvatskome društvu i to, kako je istaknuto u obrazloženju, za borbu u ostvarivanju ustavnih jamstava slobode medije i priopćavanja, za jamstvo prava javnosti na pristup informacijama i obaviještenosti o zbivanjima, za zaštitu novinara od cenzure te monopola i samovolje nakladnika te za poseban angažman u suzbijanju diskriminacije i govora mržnje u protekloj godini – kako piše Nacionalni Portal, a prenoseći Hina-u.

Predsjednik Upravnog odbora Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo povjesničar Tvrtko Jakovina na svečanosti u zagrebačkom Novinarskom domu naglasio je kako je skupština tog Centra odluku o nagradi donijela jednoglasno.

Istaknuo i kako HND daje iznimno važan doprinos razvoju društva svojim stalnim javnim upozorenjima na pritiske na novinare i medije te mobiliziranjem javnosti protiv ograničavanja slobode govora.

”To znači da ne nagrađujemo svakog člana HND-a ili svakog novinara u ovoj zemlji zbog toga što u ovoj zemlji postoje i oni novinari koji odstupaju od svojih profesionalnih načela, koji mogu činiti štetu ovom društvu, podupiru govor mržnje i svjesno ili manje svjesno šire lažne vijesti. Ova nagrada diferencira novinare koji su profesionalni i shvaćaju svoju odgovornost za ovu zemlju od onih drugih”, istaknuo je Jakovina.

Naglasio je i da ”tamo gdje su mediji slobodni nema straha” te pritom posebno istaknuo važnost novinara u razvoju hrvatskog društva.

”Kao povjesničar mogu reći da će jednog dana biti važno moći reći da su postojali oni koji su otvarali bolna pitanja misleći o tome što će biti sutra. Sutra kada će se morati otvoriti vrata snazi iz drugih zemalja, a čemu se uopće ne pripremamo, sutra kada  klijentelizam bude u potpunosti uništio način na koji smo funkcionirali i kada shvatimo da bez obrazovanog stanovništva i slobodnih medija nećemo imati nikakvu budućnost”.

HND strukovna udruga stoljetne tradicije i nedvojbene profesionalne reprezentativnosti

Viktor Gotovac iz Upravnog odbora centra Miko Tripalo je čitajući obrazloženje odluke naglasio kako je HND strukovna udruga stoljetne tradicije i nedvojbene profesionalne reprezentativnosti, ali i da je položaj novinara i medija sve teži i nesigurniji.

”Živimo u teškom razdoblju za novinarstvo i medije. Pritisci oglašivača, političkih struktura i vlasti te specifični interesi vlasničkih struktura zadiru u profesionalnost i slobodu novinarskog rada i nedemokratsko osvajaju prostor demokratskih sloboda i jamstava”, istaknuo je naglasivši da su novinari i mediji u protekloj godini bili izloženi pritiscima i više od tisuću sudskih tužbi pretežno radi duševnih boli ili sramoćenja.

”HND, usprkos nemalim internim teškoćama, u takvim se društvenim okolnostima pojavljuje kao središnja institucija obrane ugleda novinarske struke. HND je pokrenuo niz akcija, organizirao tribine i okrugle stolove, javljao se prosvjednim izjavama i akcijama, na različite načine fokusirajući društvenu pažnju na probleme novinarske profesije koji se sve više pretvaraju u problem hrvatskog društva u cjelini”, istaknuo je u obrazloženje odluke.

Zovko: Priznanje svim kolegama koji su izloženi pritiscima

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko je primajući nagradu naglasio kako je to ujedno i priznanje svim kolegama koji su izloženi pritiscima, a svoj posao rade profesionalno.

”Odraz slobode svakog društva su mediji. Nekako mi se čini da hrvatsko društvo ne stoji dobro po tom pitanju”, rekao je Zovko ponovivši kako je trenutačno, prema dostupnim podacima, podignuto 1163 tužbi protiv novinara i medija što, kako je istaknuo, govori o potpunom nerazumijevanju što su mediji koji bi morali biti glas javnosti.

Podsjetio je i pozvao na veliki novinarski prosvjed najavljen za subotu u Zagrebu poručivši svima koji, kako je naglasio, žele uništiti novinarstvo, novinare  i Hrvatsko novinarsko društvo kako ”prosvjed nije kraj priče”.

Na skupu u zagrebačkom Novinarskom domu bili su, između ostalih, i predsjednik Udruge-Centra Miko Tripalo, bivši predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Skupštine Centra i bivši glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman i predsjednik SDP-a Davor Bernardić koji je najavio kako će se, u solidarnosti s novinarima, odazvati na subotnji prosvjed.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: hnd, Hrvatsko novinarsko društvo, mediji, miko tripalo, nagrada, novinari, tvrtko jakovina,

Više iz kategorije