Hrvatski krški pašnjaci: Strateški plan Ministarstva poljoprivrednicima oduzima 90% potpora

Smanjenje proizvodno vezane potpore upravo je pokazatelj da Ministarstvo ne želi da Hrvatska bude samodostatna u proizvodnji hrane, nego se i dalje oslanja na uvoznu hranu...

Udruga Hrvatski krški pašnjaci izrazila je nezadovoljstvo Strateškim planom Ministarstva poljoprivrede s obrazloženjem da poljoprivrednicima oduzima 90 posto potpora i ugrožava njihov opstanak te zatražila plan koji će poticati povećavanja poljoprivredne proizvodnje i smanjenje nameta.

Hrvatska će u idućem referentnom razdoblju dobiti 1.77 milijardu kuna manje iz proračuna Europske unije i sada donosioci odluka “svađaju” poljoprivrednike na način da jednima oduzimaju potpore, a drugima ih daju, kaže se u priopćenju Udruge u utorak i napominje da su stočari na kršu od samog početka zakinuti jer je Hrvatska kroz pregovore s Europskom komisijom (EK) prijavila za plaćanje samo trećinu svoga poljoprivrednog zemljišta.

Tražili smo unaprijed od ministrice poljoprivrede Marije Vučković da uloži “veto” na takav proračun, kao što rade i druge članice. Ona nas je uvjeravala da će Hrvatska dobiti pet posto više sredstava, ali je ipak prilikom izglasavanja EU proračuna prihvatila mrvice, kaže se.

Nedovoljan rad i slaba zainteresiranost državnih službi, koje isključivo pogoduju uvozno-trgovačkom lobiju, doveli su hrvatsku poljoprivredu na samo dno. Na sve moguće načine se želi onemogućiti OPG-ovima plasman domaćih proizvoda na naše tržište, ocjenjuje se.

Smanjenje proizvodno vezane potpore upravo je pokazatelj da Ministarstvo ne želi da Hrvatska bude samodostatna u proizvodnji hrane, nego se i dalje oslanja na uvoznu hranu, ističu.

Neshvatljiva su tumačenja da je smanjenje potpora logično jer na tim područjima nema proizvodnje. Potpore na održavanja površina nisu proizvodno vezane nego se potiču zbog očuvanja ekoloških sustava, zbog sprječavanja erozije tla, očuvanja tokova podzemnih voda, očuvanje krajobraza, zbog biodiverziteta i očuvanja prirodnih staništa.

Istina je da je EU smanjila proračun za poljoprivredu za 15 posto, ali hrvatska poljoprivreda je talac slabih pregovora državne administracije s Europskom komisijom, kaže se i napominje da je devet zemalja članica tražilo od EK da im prizna dodatne površine, što im je EK odobrila, ali Hrvatska to ne želi tražiti iako su stočari to predlagali.

Stočari s krša predlažu da se dio sredstava poljoprivrednicima nadoknadi iz drugog stupa ili da se ograniče osnovna plaćanja na 100 000 eura po poljoprivrednom gospodarstvu, što je i preporuka EK, a čemu se, kažu u priopćenju, protivi jedino Hrvatska.

Netočno je da EK traži smanjenje potpora za Gorsko-planinska područja (GPP), Značajna prirodna ograničenja (ZPO) i Područja s prirodnim ograničenjima (PPO) već je takva odluka rezultirala spregom velikih i utjecajnih proizvođača s nekim od donosioca odluka, a protiv najslabijih, a to su krška područja, kaže se.

Hrvatskoj je hitno potrebna agrarna reforma koja će ići u smjeru dodjele i aktivacije zapuštenog poljoprivrednog zemljišta u svrhu povećavanja poljoprivredne proizvodnje, smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta, a nedostaje joj kvalitetan zakonodavni okvir i sigurnost, kao i osiguran plasman domaćih proizvoda na naše tržište, zaključuju stočari s krša uz napomenu da zbog ostvarenja zahtjeva pripremaju javne prosvjede.

(Hina)

foto: unspalsh

Tagovi: hrvatski krški pašnjaci, ministarstvo, pašnjaci, poljoprivrednici, udruga,

Više iz kategorije