HNK poklanja “Orašara” socijalno najugroženijim građanima Zagreba

Intendantica HNK u Zagrebu Dubravka Vrgoč najavila je predstavu i kazala kako im je akcija Crvenog križa, u kojoj je sudjelovao i HNK, bila inspiracija

  • Kultura
  • Objavljeno 14.11.2018
  • Piše: Alan Srčnik

Jednu od izvedbi predstave “Orašar” Hrvatsko narodno kazalište (HNK) 13. prosinca poklonit će socijalno najugroženijim građanima Zagreba i tako im uljepšati predbožićno vrijeme, najavljeno je u utorak na konferenciji za medije u HNK-u – piše Nacionalniportal.hr, prenoseći Hina-u.

Intendantica HNK u Zagrebu Dubravka Vrgoč najavila je predstavu i kazala kako im je akcija Crvenog križa, u kojoj je sudjelovao i HNK, bila inspiracija.

“Sretni smo da možemo podijeliti vijest kako je jedna od naših predstava ‘Orašara’ posvećena građanima koji nisu u mogućnosti kupiti kartu za ovu prestižnu predstavu”, rekla je Vrgoč.

Izrazivši zadovoljstvo što je osigurano 600 karata za osobe slabijega imovinskog staatusa, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić rekla je da se nada da će karte razveseliti njihove korisnike.

“Kod dodjele karata posebnog kriterija nema. Nama su poznate obitelji lošijeg imovinskog stanja, umirovljenici s niskim primanjima koji su već godinama u sustavu. Njima ćemo prvo ponuditi karte”, istaknula je Galić.

Dodala je da njezin ured surađuje i s udrugama koje se brinu o umirovljenicima, socijano ugroženima, obiteljima s mnogo djece i dr., te će dio karata udruge podijeliti svojim korisnicima.

Galić je ustvrdila da 600 karata ne može zadovoljiti potrebe Zagreba te izrazila nadu da će sljedeće akcije biti usmjerene prema onima koji ovaj put ne uspiju doći do karte.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić se zahvalio organizatorima na “tom vrhunskom poklonu – božićnoj baletnoj čaroliji”, koju su  poklonili građanima. Bandić je također obećao da će HNK, do Dana Grada Zagreba, dobiti završen prilaz za osobe s invaliditetom.

“Od danas će se početi projektirati prilaz za invalide. Znam da se u HNK ne može ugraditi dizalo, ali ćemo naći opciju i način da osobe s invalidetom mogu doći i do najvišeg kata. Projekt će biti završen do Dana Grada Zagreba”, poručio je Bandić.

Ravnatelj Baleta HNK Leonard Jakovina rekao je da je “Orašar” jedna od najatraktivnijih baletnih predstava, podsjetivši da je u HNK prvi put izveden 1923. godine.

“U HNK-u se ‘Orašar’ P. I. Čajkovskog izvodi od 1923., no u fragmentima. Cjelovit je izveden 1931., od kada je u HNK-u uprizoreno nekoliko verzija ‘Orašara’. Od 2011. godine predstava se izvodi u koreografiji Dereka Deana”, rekao je Jakovina.

Podsjetio je da se predstava izvodi za Božić po cijelom svijetu pa tu toplu priču HNK želi, kao božićni poklon, dati onima koji nisu u mogućnosti kupiti kartu i doći u kazalište.

Predstavu ‘Orašar’ 13. prosinca HNK u Zagrebu realizira u suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Foto: HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Tagovi: hnk zagreb, orašar,

Više iz kategorije